1. varianta (cca 20-25 kuliček): | |
měkké datle nebo datlová pasta | 170 g |
rozpuštěná kvalitní hořká čokoláda | 70 g |
jemné ovesné vločky | 50 g |
libovolná směs ořechů a brusinek | 50 g |
strouhaný kokos | 2 lžíce |
skořice | 1/2 lžičky |
kokosový olej | 1 lžíce |
2. varianta (cca 20-25 kuliček): | |
měkké datle nebo datlová pasta | 170 g |
kvalitní kakao | 2 lžíce |
kokosový olej | 2 lžíce |
jemné ovesné vločky | 50 g |
sekané ořechy | 1 lžíce |
arašídové máslo | 2 - 3 lžičky |
kokosový olej | 1 lžíce |
strouhaný kokos | na obalení |
Tyto kuličky nejsou primárně vánoční, ale na Vánoce se určitě velmi hodí. Já je dělala letos už mnohokrát a na Vánoce také chybět nebudou. Variant na jejich výrobu je mnoho a tak si je pokaždé můžete udělat trochu jinak. Já vám přináším dvě různé varianty a věřím, že si domyslíte i nějaké svoje vlastní. Základem jsou dobré datle nebo datlová pasta. V poslední době kupuji spíš datlovou pastu a to přímo u Arabů vedle Super Trump Coffee v Praze (Pražáci jistě vědí). Většinu práce na těchto kuličkách za vás udělá mixér. Jediné, co musíte udělat ručně, je válení kuliček. To je skvělá práce třeba pro děti, které sice budou zapatlané až za ušima, ale určitě se zabaví. Množství surovin berte tak nějak orientačně, je potřeba to vždy přizpůsobit aktuální konzistenci těsta. Musím být tak akorát matlavé, aby kuličky držely, ale ne zas zbytečně moc mastné.
V mixéru nejdříve rozmixujeme ořechy a vločky najemno. Poté přidáme datle nebo datlovou pastu a kokos a opět mixujeme, dokud nezískáme hladkou, lepivou hmotu. Přidáme ostatní ingredience a nakonec přilijeme čokoládu a potom naposledy projedeme mixérem, aby se čokoláda zapracovala. Z lepkavé hmoty tvoříme úhledné kuličky a je hotovo. Kuličky jsou vhodné jako zdravý dezert nebo doplněk ke snídani.
U druhé varianty opět vše rozmixujeme pomocí mixéru, tvoříme kuličky a ty pak obalujeme ve strouhaném kokosu.
Oříšky, sušené ovoce, semínka a další zdravé potraviny doporučujeme nakoupit na eshopu SVĚT PLODŮ