Pažitka
Název:

Nepečený dýňový koláč


Nepečený dýňový koláč


Ingredience:
Korpus:
ovesné vločky150 g
vlašské ořechy100 g
sušené vypeckované datle + 100 ml vody100 g
skořice2 lžičky
sůl špetka
Náplň:
dýně Hokaido400 g
kešu ořechy100 g
sušené vypeckované datle + 100 ml vody100 g
javorový sirup3 lžíce
šťáva z jednoho citronu dle chuti
sůl špetka
agar + 200 ml vody1 lžička
perníkové koření1 lžička
pomerančová kůra (není nutné)1 lžička
kvalitní kakao1 lžíce
Postup přípravy:

Všude dýně. Podzim se zkrátka nese v tomto duchu. Už bych byla trapná opěvováním dýní stále dokola, proto pojďme rovnou na recept. Tentokrát na nepečený dýňový koláč.

  1. Kešu ořechy propláchněte a nechte namočené alespoň dvě hodiny, nejlépe ale přes noc. Stejně tak si opláchněte a namočte datle - na korpus i na náplň (každé zvlášť).
  2. Na pánvi lehce nasucho opražte ovesné vločky spolu s vlašskými ořechy. Nechte vychladnout.
  3. Dýni omyjte, popřípadě oloupejte a nakrájejte  na kostičky. Podlijte menším množstvím vody (asi 1deci) a duste pod pokličkou do měkka, asi 15 minut. V případě potřeby přilijte trochu vody.
  4. Když se Vám vaří dýně, dejte do nožového mixéru vychladlé opražené vločky s ořechy, skořici, špetku soli a několika pulzy promixujte. 
  5. Plnícím tubusem začněte přidávat okapané odmočené datle (bez vody - tu schovejte), pěkně jednu po druhé, dokud nevznikne drobivá hmota. Tuto hmotu pečlivě rozprostřete do koláčové formy a uplácejte. Mixér nemyjte, budete ho ještě potřebovat.
  6. Nyní už by měla být dýně měkká. Do hrnce přilejte vodu z datlí, kterou jste nepoužili do těsta. V 200 ml vody si rozmíchejte lžičku agaru a přilejte k dýni a minutku povařte. Odstavte.
  7. Do nožového mixéru dejte slité odmočené kešu ořechy, datle i s máčecí vodou, javorový sirup, šťávu z poloviny citrónu, perníkové koření, pomerančovou kůru a mixujte, dokud nebude hmota hladká. Nakonec přidejte ještě teplou dýni s agarem a vše dokonale promixujte. 
  8. V  malé mističce smíchejte lžíci kakaa asi se dvěma lžícemi vody, dokud nevznikne kašička a následně přidejte asi 4 polévkové lžíce dýňové náplně a promíchejte.
  9. Dýňovou náplň rovnoměrně rozprostřete na uplácaný korpus. Kakaovou hmotou nyní můžete udělat různé obrazce. Já chtěla udělat pavučinu, ale nešlo mi to, tak jsem kakaovou hmotu jednoduše navrstvila na celý povrch koláče. 
  10. Dejte koláč do lednice a nechte pár hodin odležet.
Podrobné info:
Počet porcí8 porcí
Čas přípravy45 min

Autor:
Petra Schlesingerová

    zavřít okno