Pažitka
Název:

Nepečený jahodový kokosový dort s jablky, mandlemi, skořicí, ovesnými vločkami a šmakounem


Nepečený jahodový kokosový dort s jablky, mandlemi, skořicí, ovesnými vločkami a šmakounem


Ingredience:
Korpus:
ovesné vločky100 g
loupané mandle100 g
strouhaný kokos80 g
kokosový olej Puritas bio60 g
jablečné pyré z odšťavněných jablek250 g
mletá skořice na špičku lžičky
kokosový cukr30 g
přírodní šmakoun50 g
Krém:
kokosové mléko 80% REAL1 plechovka (400g)
strouhaný kokos120 g
med2 lžíce
jahodové pyré z čerstvých jahod180 g
kokosový olej Puritas bio30 g
Zdobení:
jahody dle potřeby
Vivani hot chocolate vegan dle potřeby
Postup přípravy:

Jahody, jahody a zase jahody. Letos jsem si myslela, že tomu unikneme, ale babička nás dostatečně zásobí.
No já už jahody nemůžu ani vidět, ale u tohoto dortíčku se tedy rozhodně překonám. Měla jsem co dělat uchránit krém před nájezdem našeho malého mlsáčka, kterému moc chutnal. Odpoledne jsme si dortík vychutnali celá rodina a strašně moc jsme si pochutnali.
Pokud máte spoustu jahod a nevíte co s nimi a chcete si "zdravě" zamlsat připravte si tento lehký dortík.

Nameleme si na prach ovesné vločky společně s mandlemi, vložíme do mísy, přidáme strouhaný kokos, rozpuštěný kokosový olej, kokosový cukr, jablečné pyré, v kterém jsme rozmixovali tyčovým mixérem přírodního šmakouna, společně se skořicí. Vše spojíme dohromady a důkladně prohněteme. Napěchujeme rovnoměrně do dortové formy a dáme vychladit.
Pokud použijete jablka celá, bude zapotřebí šťávu z nich vymačkat nebo snížit jejich množství.

Mezitím si připravíme krém. Vyndáme kokosové mléko, které jsme měli v mrazáku 45 minut, případně 24 hodin v lednici, otevřeme, vyndáme bez tekutého podílu, já v plechovce žádný neměla, pokud jej naleznete, nepřidávejte jej do krému, došlo by k naředění a to nepotřebujeme. Ztuhlé kokosové mléko necháme vyšlehat, následně přidáme již bez šlehání med či jiné sladidlo, strouhaný kokos, rozpuštěný vychladlý kokosový olej a pyré z jahod, vše důkladně promícháme.

Doporučuji dát krém vychladit do lednice, zjistíme tak zda bude držet, záleží, kolik mají jahody vody a na kvalitě kokosového mléka. V případě, že by krém tekl, bude zapotřebí přidat ještě strouhaný kokos, případně chia semínka, která úžasně sají. Krém při vložení do lednice překryjte alobalem nebo potravinovou fólií.

Krém není úplně tuhý, konzistencí tvarohu.
Když máme krém ztuhlý, vyndáme korpus z lednice a navrstvíme na něj připravený krém, rovnoměrně rozetřeme a dáme vychladit na 1 hodinu do lednice, opět překryjeme, aby nedošlo k osychání.

Následně již jen ozdobíme jahodami a strouhanou čokoládou.

Dort nevydrží dlouhý pobyt venku v horkých letních dnech, skladujeme překrytý v lednici. Nejlépe chutná vychlazený.

Podrobné info:
Počet porcí1 porce
Čas přípravy45 min

Autor:
Jitka Matěchová

    zavřít okno