Pažitka
Název:

Nepečený oreo cheesecake


Nepečený oreo cheesecake


Ingredience:
Korpus o průměru 26 cm:
sušenky oreocca 20 ks
máslo (rozpuštěné)60 g
Náplň:
krémový sýr (Philadelphia, Lučina)700 g
smetana na šlehání200 ml
vanilkový extrakt1 lžička
moučkový cukr100 g
rozdrcené sušenky oreocca 16 ks
Šlehačka:
smetana ke šlehání200 ml
moučkový cukr3 - 4 lžíce
vanilkový extrakt1 lžička
Na ozdobu:
přepůlené sušenky oreo dle potřeby
Postup přípravy:

Nedávno jsem někde na internetu četla zajímavý recept na cheesecake, ale ve výsledku mne víc než recept zaujala diskuze, která se u něj rozjela. Dva tábory "kuchařů" se tam hádaly, jaký je ten pravý a lepší cheesecake, zda-li pečený či nepečený. Zatímco Američani zarytě hájili pečenou verzi jako jedinou správnou, lidé z Evropy vyzdvihovali tu nepečenou a rozplývali se nad jemnou strukturou. Kde je pravda je v podstatě jedno, zábavné ale je, jak taková záležitost dokáže některé lidi rozfajrovat. Já mm dnes pro vás nepečenou verzi cheesecaku, která je rozhodně famózní. Ačkoli nejsem nějaký velký fanoušek oreo sušenek, v tomhle podání to prostě vše pasuje dohromady a výsledek je božský nebo možná ďábelský, protože o dietu se rozhodně nejedná. Ale co bychom to měli na světě za radosti, kdybychom si nemohli občas dopřát pořádný dortík?

Na korpus v mixéru rozemeleme sušenky, smícháme s máslem a rovnoměrně upěchujeme na dno pečícím papírem vyložené dortové formy, dáme vychladit.

Na náplň v míse vyšleháme do hladka sýr s cukrem a vanilkovým extraktem. V jiné, vyšší míse vyšleháme šlehačku dotuha a opatrně přimícháme k sýrové směsi. Hotovou náplň nalijeme na korpus ve formě, uhladíme a necháme alespoň 5 hodin (nejlépe přes noc) vychladit v lednici.

Na dokončení rozdrtíme sušenky najemno a posypeme jimi povrch cheesecaku. Dort po stranách opatrně uvolníme nožem a vyndáme z formy. Nakonec vyšleháme šlehačku s cukrem a vanilkou dotuha a pomocí zdobícího sáčku povrch cheesecaku ozdobíme. Pak už jen zbývá nalámat zbývající sušenky a libovolně je naaranžovat na dort.

Podrobné info:
Počet porcí8 porcí
Čas přípravy30 min

Autor:
Tereza Zástěrová

    zavřít okno