Název:Nepečený rybízový jáhelník
Ingredience:
Ingredience: |
jáhly | 200 g |
jablečný mošt | 600 ml |
rozinky | 50 g |
kvalitní kakao | 2 lžíce |
sůl | špetka |
rybíz | 500 g |
vlašské ořechy | 70 g |
voda | 500 ml |
kvalitní vanilkový pudink | 1 balení |
javorový sirup nebo jiné sladidlo | 3 lžíce |
Postup přípravy:Pokud se Vám při konzumaci samotného červeného rybízu křiví úsměv stejně jako mně, můžete ho proměnit do jednoduchého, i když prý sytého, nepečeného dezertu. A v létě se nějaká ta sváča z lednice vždycky hodí.
Na přípravu pudinku jsem použila rozmixované odmočené vlašské ořechy. Je na Vás, zda "mléko" zcedíte či nikoliv, ale není to třeba. Nám třeba takový ořechový pudink s jemnými kousky chutná mnohem více než dokonale hladký. Můžete samozřejmě nahradit jakýmkoliv jiným rostlinným mlékem, ale ty ořechy tomu opravdu dají šmrnc.
Postup:
- Vlašské ořechy nechte několik hodin odmočit, lépe přes noc.
- Pokud máte kvalitní jáhly, stačí je pouze řádně proprat. Pokud si nejste kvalitou jistí, spařte třikrát jáhly horkou vodou, abyste odstranili zoxidovanou vrstvu, která by mohla způsobit nežádoucí hořkost.
- Jáhly zalijte odměřeným množstvím džusu, přidejte propláchnuté rozinky, špetku soli a vařte 20 - 30 minut na mírném ohni, dokud se všechna tekutina neodpaří a nevznikne hustá kaše.
- Do uvařených jáhel vmíchejte kakao.
- Menší pekáček vypláchněte studenou vodou a rozprostřete do něj ještě teplé kakaové jáhly.
- Rybíz propláchněte a nasypte na jáhlovou vrstvu.
- Vlašské ořechy zceďte, zalijte 200 ml vody a v koktejlovém mixéru mixujte na vysoké otáčky asi 2 minuty. Přilijte dalších 200 ml vody a ještě promixujte.
- Ve zbylých 100 ml vody rozmíchejte vanilkový pudink a zvolené sladidlo.
- "Vlašské mléko" přiveďte k varu (pozor, i vlašské se připaluje) a za stálého míchání do něj vlijte připravenou pudinkovou směs. Povařte na mírném ohni 2-3 minuty, nezapomínejte míchat.
- Sundejte ze sporáku a ještě horký pudink nalijte na rybíz. Nechte zchladnout, přemístěte do lednice a nechte vychladit.
Podrobné info:
Počet porcí10 porcí
Čas přípravy45 min
Autor:
zavřít okno