Pažitka
Název:

Nepečený rybízový jáhelník


Nepečený rybízový jáhelník


Ingredience:
Ingredience:
jáhly200 g
jablečný mošt600 ml
rozinky50 g
kvalitní kakao2 lžíce
sůl špetka
rybíz500 g
vlašské ořechy70 g
voda500 ml
kvalitní vanilkový pudink1 balení
javorový sirup nebo jiné sladidlo3 lžíce
Postup přípravy:

Pokud se Vám při konzumaci samotného červeného rybízu křiví úsměv stejně jako mně, můžete ho proměnit do jednoduchého, i když prý sytého, nepečeného dezertu. A v létě se nějaká ta sváča z lednice vždycky hodí.

Na přípravu pudinku jsem použila rozmixované odmočené vlašské ořechy. Je na Vás, zda "mléko" zcedíte či nikoliv, ale není to třeba. Nám třeba takový ořechový pudink s jemnými kousky chutná mnohem více než dokonale hladký. Můžete samozřejmě nahradit jakýmkoliv jiným rostlinným mlékem, ale ty ořechy tomu opravdu dají šmrnc.

Postup:

  1. Vlašské ořechy nechte několik hodin odmočit, lépe přes noc.
  2. Pokud máte kvalitní jáhly, stačí je pouze řádně proprat. Pokud si nejste kvalitou jistí, spařte třikrát jáhly horkou vodou, abyste odstranili zoxidovanou vrstvu, která by mohla způsobit nežádoucí hořkost.
  3. Jáhly zalijte odměřeným množstvím džusu, přidejte propláchnuté rozinky, špetku soli a vařte 20 - 30 minut na mírném ohni, dokud se všechna tekutina neodpaří a nevznikne hustá kaše.
  4. Do uvařených jáhel vmíchejte kakao.
  5. Menší pekáček vypláchněte studenou vodou a rozprostřete do něj ještě teplé kakaové jáhly.
  6. Rybíz propláchněte a nasypte na jáhlovou vrstvu.
  7. Vlašské ořechy zceďte, zalijte 200 ml vody a v koktejlovém mixéru mixujte na vysoké otáčky asi 2 minuty. Přilijte dalších 200 ml vody a ještě promixujte.
  8. Ve zbylých 100 ml vody rozmíchejte vanilkový pudink a zvolené sladidlo.
  9. "Vlašské mléko" přiveďte k varu (pozor, i vlašské se připaluje) a za stálého míchání do něj vlijte připravenou pudinkovou směs. Povařte na mírném ohni 2-3 minuty, nezapomínejte míchat.
  10. Sundejte ze sporáku a ještě horký pudink nalijte na rybíz. Nechte zchladnout, přemístěte do lednice a nechte vychladit.
Podrobné info:
Počet porcí10 porcí
Čas přípravy45 min

Autor:
Petra Schlesingerová

    zavřít okno