Název:Nutellový cheesecake s višněmi
Ingredience:
Korpus: |
máslové sušenky | 120 g |
máslo | 50 g |
Náplň: |
smetanový sýr (např. Philadeplhia – sýr by neměl obsahovat tvaroh) | 500 g |
smetana ke šlehání | 100 ml |
vejce | 3 ks |
Nutella (může být i více) | 3 velké lžíce |
Višně: |
višně (použila jsem mražené) | 200 g |
voda | 100 ml |
třtinový cukr | 2 lžíce |
agar | 1 lžička |
Postup přípravy:Ach, ta Nutella! Když už vím, co se v ní skrývá, raději se snažím této dobrotě vyhýbat. Občas ale prostě zhřeším a navíc mám kolem sebe spoustu lidí, kterým tento cheesecake tak chutná! Palmáč tíží i mé srdce, proto mám už vymyšlenou variantu, jak nutellu nahradit. Lískooříškové máslo a kvalitní čokoláda. Ale o tom až jindy. Teď zpátky k té pravé Nutelle, která je prostě jen jedna..a v přiměřeném množství, jednou za čas si ji může dát každý.
..noo,ale pokud přece jen chcete zdravější variantu už teď, mrkněte na TIP pod receptem.
Cheesecake:
- Sušenky rozdrťte na jemno. Rozpusťte máslo a smíchejte se sušenkami.
- Sušenkovou hmotu rozprostřete po dně dortové nádoby vyložené pečícím papírem (dno vyložte papírem, zavřete dortovou obručí a přečnívající papír odstřihněte). Hmotu přitlačte ke dnu a po stranách vytvořte mírný okraj.
- Pečte cca 10 minut při 175°C.
- Během pečení si připravte náplň. V robotu(či ručním šlehačem) vyšlehejte smetanový sýr, poté přidejte smetanu a opět šlehejte. Stejný postup opakujte s vejci a poté s Nutellou.
- Předpečený korpus nechce několik minut zchladnout. Poté na něj vlijte připravenou sýrovou náplň a pečte asi 15 minut při 175 °C, dále teplotu snižte na 140 °C a pečte ještě zhruba hodinu.
- Po vyjmutí z trouby cheesecake opatrně oddělte nožem od krajů pečící nádoby, obruč však neoddělávejte.
- Višněmi dort zdobte až ve chvíli, kdy je zcela vychladlý (aby se nepropadly).
- Cheesecake podávejte nejlépe den odležený a vychlazený.
Višně:
- Višně s vodou nechce vařit na mírném ohni, přidejte cukr a vařte dokud nezačne směs bublat.
- Přidejte agar a nechejte probublávat cca 2 minuty (dle návody na obalu agaru).
- Višně opatrně nalijte na hotový cheesecake a nechte ztuhnout.
TIP: Na zdravou verzi můžete použít Ghítelu od České ghíčko. (Moje nová závislost – jen arašídy, nepražené kakao, med a samozřejmě přepuštěné máslo)
TIP: Pokud máte raději sladší dezerty, přidejte do sýrové směsi med. (Sušenkový základ nedoporučuji doslazovat, sušenky jsou sladké samy o sobě – můžete ale přidat trošku holandského kakaa.
Podrobné info:
Počet porcí10 porcí
Čas přípravyvíce jak 90 min
Autor:
zavřít okno