Pažitka
Název:

Obrácený fenyklový koláč s gorgonzolou


Obrácený fenyklový koláč s gorgonzolou


Ingredience:
Ingredience:
čerstvý fenykl350 g
zelená část pórku nebo 1 větší jarní cibulka1 ks
máslo50 g
cukr100 g
gorgonzola nebo niva60 g
sůl špetka
pepř špetka
Těsto:
měkké máslo100 g
hladká mouka200 g
sůl špetka
studená voda100 ml
Postup přípravy:

Tento koláč je jednoduše vynikající. Jen příště nechám fenykl déle restovat, aby nebyl malinko tužší, ale jinak skvělé!

Postup:
Připravte si těsto - prsty spojte dohromady mouku a máslo se špetkou soli, přidávejte postupně vodu, tak, aby těsto získalo hezkou vláčnou strukturu. Těsto zabalte do utěrky nebo překryjte potravinovou fólií a dejte na 30 minut do lednice.
Mezitím si připravte pórek nebo cibulku a fenykl, pokrájejte je na kousky - fenykl ponechejte na větší kousky a orestujte v pánvi (kterou je možné dát celou do trouby) na polovině másla, osolte, opepřete, restujte ideálně tak 5-10 minut na mírném ohni.
Předehřejte troubu na 180 st.
Z pánve vyjměte fenykl a vsypejte cukr a 2-3 lžíce vody, restujte dál, dokud cukr nezačne mírně karamelizovat. Sejměte z ohně a do pánve dejte zbylé máslo, vraťte fenykl, vyskládejte tak, aby vám vytvořil mozaiku a do fenyklu dejte kousky gorgonzoly nebo nivy. Celou směs v pánvi zakryjte těstem, přitlačte.

Pečte v troubě cca 30 minut, koláč kontrolujte. Po vyjmutí z trouby koláč vyklopte z pánve a podávejte např. jako předkrm, ideálně teplý. 

Recept: Cuisiner mieux en jetant moins 
Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy90 min

Autor:
Tereza Krejčí

    zavřít okno