Pažitka
Název:

Obyčejná sekaná s jednoduchou náplní


Obyčejná sekaná s jednoduchou náplní


Ingredience:
Ingredience:
mletá vepřová plec1,45 g
eidam200 g
smetana nebo mléko100 ml
majoránka3 lžíce
granulovaný česnek3 lžíce
drcený kmín2 lžičky
sůl2 lžičky
mletý pepř1 lžička
drobně nakrájená cibule1 ks
Náplň:
tence nakrájený salám300 g
červená kapie1/2 ks
Dále budeme potřebovat:
škvařené vepřové sádlo100 g
rozšlehaný bílek na potření1 ks
sůl na posypání
celý kmín na posypání
Postup přípravy:

Čekáte k obědu větší počet nenáročných strávníků, kteří u vás budou i nocovat? Udělejte sekanou s nenáročnou náplní, která je dobrá jak s bramborovou kaší, tak také studená na obložený talíř k večeři nebo ke snídani.

Eidam nastrouháme na hrubých slzičkách a v hluboké míse důkladně promícháme s mletým masem a všemi ostatními uvedenými surovinami. Masové těsto necháme alespoň hodinu odpočinout.

Poté si předehřejeme troubu na 200°C. Do pekáče dáme 200 ml vody. 

Salám rozdělíme na polovinu, papriku nakrájíme na stejně velké špalíčky a ty také rozdělíme na polovinu. 

Potravinovou fólii položíme na pracovní desku.

Masovou směs opět promícháme, rozdělíme na dvě části a první dáme na fólii. Navlhčenýma rukama těsto rozetřeme  do obdélníkového tvaru a poklademe kolečky salámu tak, aby byly dvě řady a kolečka se mírně překrývala. 

Salám by měl být rozložený po plátu masové směsi pouze do 3/4, aby se sekaná dobře balila.

Na salám položíme špalíčky papriky a pomocí fólie masovou směs dobře zabalíme. Navlhčenýma rukama uhladíme oba konce a uhladíme i konečný podélný spoj sekané.

Masovou šišku přemístíme do pekáče s vodou a stejným způsobem si připravíme i druhou šišku sekané.

Nakonec sekanou potřeme bílkem, posypeme solí a kmínem, proložíme sádlem nakrájeným na plátky a dáme do trouby.

Teplotu ubereme na 175°C a pečeme přibližně hodinu a čtvrt. Během pečení přeléváme výpekem.

Sekaná je vhodná teplá i studená.

Větší množství sádla bylo úmyslné. Druhý den se použilo smíchané s výpekem na namazání chlebů. Pokud to nemáte rádi, postačí do pekáče k vodě přidat pouze 2 lžíce oleje a sádlo vynechat.

Podrobné info:
Počet porcí8 porcí
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Drahomíra Kořínková

    zavřít okno