Ingredience: | |
mletá vepřová plec | 1,45 g |
eidam | 200 g |
smetana nebo mléko | 100 ml |
majoránka | 3 lžíce |
granulovaný česnek | 3 lžíce |
drcený kmín | 2 lžičky |
sůl | 2 lžičky |
mletý pepř | 1 lžička |
drobně nakrájená cibule | 1 ks |
Náplň: | |
tence nakrájený salám | 300 g |
červená kapie | 1/2 ks |
Dále budeme potřebovat: | |
škvařené vepřové sádlo | 100 g |
rozšlehaný bílek na potření | 1 ks |
sůl | na posypání |
celý kmín | na posypání |
Čekáte k obědu větší počet nenáročných strávníků, kteří u vás budou i nocovat? Udělejte sekanou s nenáročnou náplní, která je dobrá jak s bramborovou kaší, tak také studená na obložený talíř k večeři nebo ke snídani.
Eidam nastrouháme na hrubých slzičkách a v hluboké míse důkladně promícháme s mletým masem a všemi ostatními uvedenými surovinami. Masové těsto necháme alespoň hodinu odpočinout.
Poté si předehřejeme troubu na 200°C. Do pekáče dáme 200 ml vody.
Salám rozdělíme na polovinu, papriku nakrájíme na stejně velké špalíčky a ty také rozdělíme na polovinu.
Potravinovou fólii položíme na pracovní desku.
Masovou směs opět promícháme, rozdělíme na dvě části a první dáme na fólii. Navlhčenýma rukama těsto rozetřeme do obdélníkového tvaru a poklademe kolečky salámu tak, aby byly dvě řady a kolečka se mírně překrývala.
Salám by měl být rozložený po plátu masové směsi pouze do 3/4, aby se sekaná dobře balila.
Na salám položíme špalíčky papriky a pomocí fólie masovou směs dobře zabalíme. Navlhčenýma rukama uhladíme oba konce a uhladíme i konečný podélný spoj sekané.
Masovou šišku přemístíme do pekáče s vodou a stejným způsobem si připravíme i druhou šišku sekané.
Nakonec sekanou potřeme bílkem, posypeme solí a kmínem, proložíme sádlem nakrájeným na plátky a dáme do trouby.
Teplotu ubereme na 175°C a pečeme přibližně hodinu a čtvrt. Během pečení přeléváme výpekem.
Sekaná je vhodná teplá i studená.
Větší množství sádla bylo úmyslné. Druhý den se použilo smíchané s výpekem na namazání chlebů. Pokud to nemáte rádi, postačí do pekáče k vodě přidat pouze 2 lžíce oleje a sádlo vynechat.
Podrobné info: