Ingredience: | |
hladá mouka | 250 g |
cukr | 1 lžíce |
sůl | špetka |
vejce | 3 ks |
perlivá minerálka | 250 ml |
mléko | 250 ml |
rozpuštěné máslo | 2 lžíce |
máslo nebo olej | na smažení |
Už jste vyzkoušeli nahradit část mléka v palačinkovém těstě minerálkou? Získáte odlehčené jemné palačinky výborné chuti. Jiné už v podstatě nedělám.
Zkuste je i vy. Myslím, že budete nadmíru spokojeni. Nahrazením části mléka perlivou minerálkou palačinky odlehčíme. Mléko se ale dá vypustit úplně, a tím si mohou na palačinkách pochutnat i lidé s intolerancí laktózy.
V míse smícháme prosetou mouku s cukrem a špetkou soli.
Do směsi zapracujeme rozšlehaná vejce.
Do mléka přilijeme minerálku a po částech vmícháme do suché směsi.
Množství tekutiny regulujeme podle požadované hustoty těsta, které by mělo být spíše tekuté.
Nakonec přidáme rozpuštěné máslo, mísu zakryjeme kuchyňskou fólií a těsto necháme hodinu odpočinout.
Poté na másle pečeme tenké palačinky, které skládáme na talíř a zakryjeme je alobalem, aby zůstaly vláčné a teplé.
V případě, že chceme podávat palačinky na slaný způsob, nepřidáváme do těsta cukr. Cukr se do těsta nemusí přidávat ani v případě palačinek podávaných nasladko. Sladkou chuť dostatečně dodá náplň, kterou si zvolíme, např. džem, mléčná marmeláda, ochucený tvaroh nebo ovoce.
Mléko je možno zcela nahradit přibližně 450 ml minerálky. V každém případě je však potřeba přidávat tekutiny do každého těsta postupně a hlídat si požadovanou hustotu.
Bon Appetit!