Ingredience: | |
hlávkové zelí | 500 g |
mrkev | 100 g |
menší cibule | 1 ks |
zakysaná smetana | cca 4 lžíce |
sůl | cca 1/2 lžičky |
ocet (ve zdravější verzi citron) | cca 1 lžíce |
kmín | cca 1 lžička |
Moje zdravější a osvěžující verze tohoto báječného salátu. Jako příloha k masu, k domácímu hamburgeru a nebo prostě jen tak, na bagra se lžící u večerního televizního programu.
Zelí nakrouhejte na malé kousky, mrkev nastrouhejte na větším struhadle a cibuli nakrájejte na jemno. Vše v míse smíchejte se solí a kmínem a pořádně rukama promačkejte, aby zelenina pustila první vodu. Poté stlačte v připravené nádobě a nechce odpočívat ideálně třeba přes noc, ale pokud spěcháte, i hodinka nebo dvě snad postačí (nádoba během toho nemusí být nutně v lednici). Poté slijte vymačkanou vodu, přidejte zakysanou smetanu, ocet nebo citron a případně dle chuti ještě dosolte a dochuťte kmínem. Salát podávejte dobře vychlazený.
Dětská specifika: