Pažitka
Název:

Olivové houstičky se zeleninovou pomazánkou


Olivové houstičky se zeleninovou pomazánkou


Ingredience:
Housky:
špaldová mouka500 g
vlažná voda200 ml
sojový nápoj Zjíc3 lžíce
olivový olej1 lžíce
sůl10 g
droždí30 g
černé olivy hrst
Pomazánka:
červená cibule5 ks
cuketa1 ks
konzervovaná cizrna300 g
olivový olej1 lžíce
uzená paprika1/2 lžičky
sůl dle chuti
koriandr dle chuti
Postup přípravy:

Maminka měla včera svátek. Jelikož jede furt tu dělenou stravu a řezaných kytek je jí líto, dostala místo kytky jmelí a upekla jsem jí olivový houstičky Aby nezůstaly suchý, vymyslela jsem jí ještě úplně bezvadnou zeleninovou pomazánku z pečený červený cibule, cukety a cizrny. Hele, fakt je to dobrý, normálně čučím!

Těsto na housky jsem zadělala v domácí pekárně, ale jinak je postup jako vždycky. Sušenej sojovej nápoj slouží bezvadně jako náhražka kravskýho mlíka, navíc je bez laktózy a lepku. Stačí ho rozmíchat ve vodě. Z toho tedy připravíme kvásek, ten spojíme s ostatníma surovinama a vypracujeme těsto, které dáme na teplé místo asi na hodinu kynout. Po vykynutí těsto rozdělíme na 40g kousky, ze tvoříme válečky a z každých dvou upleteme housky. Nakonec je potřeme zbytkem "mléka", posypeme sezamem a pečeme ve vyhřátý troubě na 200 stupňů asi 14 minut do zezlátnutí.

Cibuli i cuketu nakrájíme na kostičky. Na lžíci oleje cíbu usmažíme skoro dokřupava, asi ve třičtvrtě restování přihodíme cuketu, uzenou papriku a sůl. Když je směs zlatavá, přendáme ji do misky, přidáme cizrnu a všechno rozmixujeme tyčovým mixérem. Pomazánku natíráme na houstičky, rajče by na tom bylo taky skvělý a posypat to můžem koriandrem nebo pažitkou.

Podrobné info:
Počet porcí1 porce
Čas přípravy90 min

Autor:
Mona Jaoua

    zavřít okno