Pažitka
Název:

Omáčka ze zelených fazolek


Omáčka ze zelených fazolek


Ingredience:
Ingredience:
České Ghíčko bio dle potřeby
cibule (nejlépe šalotka)2 ks
malý patison (vydlabaný, oloupaný)1/2 ks
malý celer1/2 ks
zelené fazolky, má měla čerstvé celé4 hrsti
mletý kmín dle potřeby
kurkuma1 lžička
kokosové mléko Real (tetra pak 85%)250 ml
himalájská sůl dle chuti
pepř čtyř barev dle chuti
masový nebo zeleninový vývar1/2 l
voda na redukci omáčky dle potřeby
Příloha:
noky, špagety... dle chuti
Postup přípravy:

Existuje několik druhů zelených fazolek. Všechny jsou však stejné v tom, že ve značné míře obsahují antioxidační vitamíny A a C, kyselinu listovou, vitamíny B1, B2 a vitamín K. Denní potřeba vitamínu K je 100 gramů a pokryje téměř jednu pětinu této dávky. Mezi minerálními látkami obsahuje fosfor, vápník, draslík, mangan, měď a železo. Takže rozhodně stojí za náš zájem. Neméně významná a zajímavá je kurkuma. Kurkumu klidně postavte do stejné skupiny jako zázvor. V rámci čínské a indické medicíny ji mnozí považují za protizánětlivou. Její aktivní složka, žlutá sloučenina zvaná kurkumin, je spojována s antioxidačními, antivirovými a protinádorovými vlastnostmi. Takže na podzim a zimu ji určitě zařadím častěji. Tato omáčka se vydařila. Původně jsem ji neplánovala fotit, ale jelikož manžela strašně zaujala, tak mi to nedalo.

Na Ghí orestujeme dohněda pokrájenou cibuli, přidáme pokrájený patison, celer a pokrájené zelené fazolky. Vše společně prohřejeme, zalijeme vývarem, přidáme kmín, špetku pepře, kurkumu osolíme a na konec zalijeme kokosovým mlékem. Vařím do změknutí zeleniny. Konzistenci omáčky redukujeme přidanou vodou. Když je zelenina měkká, vše společně rozmixujeme a přepasírujeme. Mně se povedla chuťově na první dobrou a neměla jsem potřebu cokoliv přidávat. Podáváme s oblíbenou přílohou. Já jsem si pár fazolek pokrájela a orestovala na Ghí a použila jako zdobení.

Podrobné info:
Počet porcí6 porcí
Čas přípravy45 min

Autor:
Jitka Matěchová

    zavřít okno