Pažitka
Název:

Ombré lívanečky


Ombré lívanečky


Ingredience:
Ingredience (cca 20 lívanečků o průměru 8 cm):
hladká mouka200 g
kypřící prášek do pečiva3 lžičky
*cukr1 lžíce
sůl špetka
mléko300 ml
vejce1 ks
máslo, rozpuštěné a lehce zchladlé40 g
vanilkový extrakt1 lžička
kakao na vařenícca 3 lžičky
Postup přípravy:

Říkala jsem si, že vám sem ten recept musím hodit ještě takhle v úterý pozdě večer, když už je zítra ten svátek. Je to totiž asi ta nejkrásnější snídaně, co jsem si kdy chystala. Sváteční ráno je teda hezký i samo o sobě, obzvlášť když připadne na středu, protože ten týden se tak pěkně rozpůlí a zkrátí, úterý je vlastně malej pátek, no a ten čtvrtek ten už se pak nějak přežije a je tady zase pátek, hurá. Ovšem proč si to sváteční ráno neudělat ještě o něco hezčí, co říkáte? Ani nemusíte brzy vstávat, protože tyhle lívanečky budete mít opravdu rychle hotové. Jsou měkké a nadýchané a výborné třeba s marmeládou, nebo si je jako já můžete pěkně navršit na sebe, promazat ořechovým máslem (lískooříškové s kakaem), posypat  mrazem sušeným ovocem (višně), ořechy (plátky mandlí) a rozpuštěnou čokoládou (pouhé dva čtverečky a kolik parády nadělají), prostě takový malý svátek na talíři. A pak běžte ven, má být hezky.

PS: Ombré efekt je vlastně technika barvení, jedná se o prolínání (obvykle dvou) barev bez znatelného přechodu, kdy barva postupně přechází od tmavé až po velmi světlou. Ombré mohou být tkaniny, vlasy i nehty, v posledních letech se tento trend stává populárním i v cukrařině, mrkněte na Pinterest třeba na ombre dorty.

V míse smícháme mouku, kypřící prášek, cukr a sůl, zvlášť prošleháme mléko s vajíčkem, máslem a vanilkou a přilijeme k sypké směsi. Kakao zatím necháme stranou a metličkou rychle vymícháme těsto.

Tip: Důležité je těsto nepřemíchat, mícháme ho opravdu krátce, jen aby se suroviny spojily. Malé hrudky v těstě klidně necháme. Díky tomu budou lívanečky opravdu nadýchané. Přemíchané těsto se v tomto případě rovná ploché lívance.

Na pánvi nebo v lívanečníku na kapce oleje dozlatova smažíme malé lívanečky. Otáčíme, jakmile se okraj zpevní a na povrchu se objeví malé praskající bublinky. Přebytečný tuk můžeme odsát papírovým ubrouskem.

A teď to hlavní - usmažíme asi 7 lívanečků, poté do těsta vmícháme lžičku kakaa a usmažíme dalších 7 lívanečků. Do zbylého těsta vmícháme 2 lžičky kakaa a usmažíme z něho lívanečky. Stejně tak si ovšem můžeme těsto rozdělit na čtyři části a kakaem ho obarvit už po 5 lívanečkách. Do poslední části těsta pak vmícháme 3 lžičky kakaa. Čím více kakaa na jednotlivé dávky těsta použijeme, tím bude ombré efekt zřetelnější (pozor ale, aby lívanečky nebyly z přemíry kakaa příliš hořké).

Podrobné info:
Počet porcí2 porce
Čas přípravy20 min

Autor:
Kateřina Šišková

    zavřít okno