Ingredience: | |
středně velká cibule | 6 - 7 ks |
vejce | 1 ks |
česnek | 2 stroužky |
čerstvý nastrouhaný zázvor | kousek (1 - 2 cm) |
fenyklová semínka (fennel seeds) | 1/4 lžičky |
mleté chilli | dle chuti |
cizrnová mouka | 1 hrníček (2 dl) |
koření | 2 - 2 lžičky |
sůl | 2 lžičky |
čerstvý nasekaný koriandr | dle chuti |
tuk do fritézy | na smažení |
Dip: | |
jogurt | 1 kelímek |
česnek | dle chuti |
bylinky | hrstka |
mátová pasta | dle chuti |
med | dle chuti |
sůl | dle chuti |
Indický předkrm pro milovníky cibule....
Při čtení jídelního lístku v indické restauraci je člověk trochu nesvůj. Z názvů je sice patrné, jaká surovina hraje hlavní roli, je ale těžké si představit, jestli za to stojí si objednat "něco cibulového". Proto jsme dlouho objednávali jako předkrm kousky masa s omáčkami, až nám jednou nabídli cibuli. Proč ne, trochu to obměníme a nestačila jsem se divit, jak je tento předkrm skvělý. Karbanátky ze sladké smažené cibulky jemně kořeněné a namáčí se do mátového jogurtového dipu. Báječné. A přirozeně bezlepkové!
Příprava je přitom nesmírně jednoduchá. Opravdu se nestačím divit, co Indie dokáže z obyčejné zeleniny vykouzlit.
Jako obvykle, vaření začíná nákupem. Výše uvedené suroviny se vám můžou zdát neobvyklé, v běžném obchodě je moc nenajdete. Proto se stavte ve specializovaném obchodě, v Brně na adrese Cejl 52.
Cizrnová mouka je přirozeně bezlepková. Jedná se sice o luštěniny, ale jak jsem už několikrát doporučila, pokud vám luštěniny nedělají problém, je škoda je z jídelníčku vynechávat.
A teď samotná příprava:
Cibuli oloupeme, rozkrojíme napůl a nakrájíme na ne moc tenké plátky podélně. Můžeme už zapnout fritézu. Nasypeme do větší mísy, přidáme všechny další ingredience. Jako poslední přidáváme sůl a důkladně zamícháme, nejlepší je míchat to rukou. Mokrou rukou vytvarujeme větší kuličky (menší než tenisové míče, větší než míč na stolní tenis). A předsmažíme je cca 2-3 minuty v horkém oleji. Pak je vybereme a vytvarujeme v nich pomocí lžičky dírku, aby byly cibulové smaženky propečení i zevnitř. Smažíme další 2 minutky (záleží taky na velikosti).
Podáváme čerstvé s mátovým jogurtovým dipem.
Podrobné info: