Název:Opičí máslo
vegetariánský recept
Ingredience:
Ingredience: |
středně velký banán | 2,5 ks |
ananas v plechovce včetně šťávy | 280 g |
kokos | 10 g |
krupicový cukr | 100 - 150 g |
citronová šťáva | 1,5 lžíce |
Postup přípravy:S milým svolením mojí kamarádky Seemy, která nejen že mi dala tip na tuto úžasnou dobrotu, ale dokonce mě i předběhla s její realizací a sklenici mi jí darovala, vám tedy nesu sladkou pomazánku z banánu, ananasu a kokosu s krásným názvem OPIČÍ MÁSLO. Recept na něj vyšel v březnovém čísle časopisu Albert.
Oloupejte banány, nakrájejte je na kolečka a vložte do hlubší velké pánve. Přidejte zbývající suroviny, přiveďte k varu a za stálého míchání na mírném plameni vařte. Banány se postupně rozvaří a vznikne z nich hmota připomínající banánový džem. Směsí naplňte sterilizované sklenice a vychlaďte. V chladničce vydrží opičí máslo 4–6 týdnů, díky citronu a cukru zůstanou banány čerstvé.
Pokud chcete mít jistotu, že se džem nezkazí, sklenice zavíčkujte, naskládejte do pekáčku s horkou vodou a vložte je na 20 minut do
trouby vyhřáté na 100 °C.
Dětská specifika:
- recept obsahuje malé množství kokosu, který se řadí mezi ořechy a tudíž i alergeny. Typické nevýhody ořechů se ho však podle mě až tolik netýkají, proto bych se jej nebála po roce opatrně vyzkoušet.
Podrobné info:
Počet porcí1 porce
Čas přípravy60 min
Autor:
zavřít okno