Pažitka
Název:

Ořechová bábovka s jablky


Ořechová bábovka s jablky


Ingredience:
Ingredience:
vejce3 ks
cukr krystal200 g
olej250 ml
mléko300 ml
polohrubá mouka450 g
kypřící prášek do pečiva1 ks
sůl špetka
jemně mleté vlašské ořechy50 g
jablka, oloupaná a nakrájená na malé kostičky3 ks
rozinky hrst
Postup přípravy:

Ačkoliv je to teď všude samá dýně (a já proti tomu nic nenamítám, mám je moc ráda), u nás patří k podzimu hlavně červená jablíčka a vlašské ořechy. A taky vláčná bábovka. Není nic lepšího, než si ukrojit pořádný kousek, nalít si hrnek horkého čaje a schoulit se s knížkou na pohovku se spoustou polštářů a huňatou dekou. S malým neposedou, co se mi neustále motá pod nohama a dožaduje se pozornosti, si o tom všem sice můžu jen nechat zdát, ale aspoň tu bábovku jsem upekla. A že jí ten náš nejedlík snědl víc jak dva kousky, je to nejlepší doporučení, které pro vás můžu mít.

My jsme si ji navíc polili karamelem, mňam.

V míse šleháme vajíčka s cukrem, až zesvětlají a nabudou, trvá to minimálně 5 minut. Tenkým pramínkem postupně přilijeme olej a mléko, vždy důkladně zašleháme. Zvlášť si v misce smícháme mouku, kypřící prášek, sůl a mleté ořechy. Nadvakrát vše přisypeme do mísy a vymícháme hutné těsto. Nakonec opatrně zapracujeme kostičky jablek a rozinky.

Troubu předehřejeme na 180°C. Těsto nalijeme do formy vymazané máslem a vysypané hrubou moukou, povrch uhladíme. Pečeme dozlatova, zhruba 1 hodinu (doba pečení záleží na velikosti formy, pokud do středu bábovky zapíchneme špejli a vytáhneme ji suchou bez drobečků, je upečeno). Během pečení můžeme bábovku přikrýt alobalem, aby se navrchu nepřipálila. Necháme ji vychladnout ve formě.

Oříšky, sušené ovoce, semínka a další zdravé potraviny doporučujeme nakoupit na eshopu SVĚT PLODŮ

Podrobné info:
Počet porcí1 porce
Čas přípravy60 min

Autor:
Kateřina Šišková

    zavřít okno