Pažitka
Název:

Ořechová vosí hnízda bez piškotů


Ořechová vosí hnízda bez piškotů


Ingredience:
Těsto:
mleté ořechy160 g
moučkový třtinový cukr150 g
máslo50 g
karob/kakao2 lžíce
Sušenky:
špaldová mouka (na koláče a sušenky)150 g
moučkový třtinový cukr50 g
máslo50 g
vejce1 ks
Postup přípravy:

Vosí hnízda jsou z mého pohledu tím nejlepším cukrovím na světě!

No a letos se mi příčilo množství piškotů v běžném receptu a chtěla jsem to zkusit jinak, bez piškotů.

Dokonce jsem zjistila, že se tak dělaly dříve - čistě ořechová. Jenže tam byla pro změnu hromada cukru a navíc bílek, což se mi docela příčilo mít neupravený bílek v nepečeném cukroví.

Tak jsem to vymyslela nakonec tak, že jsem využila mamky recept a pozměnila ho podle svého. Bylo to lehce hatla patla, ale nakonec si myslím, že to vyšlo pěkně. 

I tak jsou ale docela dost sladké, nechtěla jsem experimentovat zbytečně moc, abych měla větší jistotu, že se těsto povede. 

A místo piškotů na slepení jsem upekla máslové sušenky.

V obou případech vše zpracujeme do těsta, které necháme chvilku odpočinout pár hodin v lednici.

Co se týče těsta na vosí hnízda, nebude to s ním o moc lepší, než s klasickým s piškotama. Aspoň tedy u mě je to vyklepávání vždycky o nervy ať už je těsto jakýkoliv. 

Připravíme si formičky na vosí hnízda, která vysypaná moučkovým cukrem (nebo můžeme zkusit kokosem) plníme těstem a vyklepáváme na tác, na kterém je necháme proschnout aspoň 2 dny, než je začneme plnit krémem. 

Počet vosích hnízd vyjde přibližně na 23 kusů.

Krém jsem tentokrát zvolila pudinkový s příchutí Caffé Latté, kterým jsem plnila také ořechy. 

Mezitím, co hnízda schnou, si připravíme sušenky ke slepení.

Z těsta vyválíme silnější plát a vykrajujeme tvary o průměru stejné, jako jsou vosí hnízda. 

Pečeme v předem vyhřáté troubě na 160°C přibližně 10 minut. 

Oříšky, sušené ovoce, semínka a další zdravé potraviny doporučujeme nakoupit na eshopu SVĚT PLODŮ

Podrobné info:
Počet porcí1 porce
Čas přípravy60 min

Autor:
Karol Tišerová

    zavřít okno