Ingredience: | |
polohrubá mouka | 150 g |
hladká špaldová mouka | 100 g |
vejce | 3 ks |
podmáslí | 100 ml |
ořechové mléko | 150 ml |
rozpuštěné máslo | 50 g |
lískooříšková drť (po výrobě mléka) | 70 g |
třtinový cukr | 60 g |
prášek do pečiva bez fosfátů | 5 g |
vanilkový extrakt | pár kapek |
sůl | špetka |
vypeckované višně | na ozdobu |
Krém: | |
mascarpone | 400 g |
kvalitní vysokoprocentní čokoláda | 200 g |
Na rodinnou sešlost jsem chtěla připravit něco trochu reprezentativního, tak jsem vsadila na jistotu v podobě čokoládového krému. No, a protože jsem opět dělala ořechové mléko, využila jsem rovnou i zbytky.
Smícháme si mouky s kypřícím práškem. Vezmeme vejce, oddělíme žloutky a bílky. Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny, přidáme rozpuštěné máslo, podmáslí, ořechové mléko a ořechovou drť. Vše dohromady prošleháme a přidáme pár kapek vanilkového extraktu. Postupně a za stálého míchání, přisypáváme mouku. Nakonec vyšleháme bílky se špetkou soli na tuhý sníh a ten opatrně vmícháme do vzniklé směsi. Plníme muffinové formičky asi do 3/4 objemu. Troubu rozpálíme na 180 stupňů a pečeme asi 20 minut. Mezitím si připravíme krém. Čokoládu nalámeme na malé kousky a rozpustíme ve vodní lázni, necháme malinko zchladnout, ale ne ztuhnout. Za stálého šlehání postupně lijeme do mascarpone (to musí mít pokojovou teplotu). Vzniklý krém dáme zchladit na pár minut do lednice. Vychladlé muffiny zdobíme krémem pomocí cukrářské zdobičky a navrch přidáme višeň. Takto ozdobené cupcaky dáme ještě do lednice, aby krém ztuhl.
Podrobné info: