Ingredience: | |
žluté jablko, oloupané a nahrubo nastrouhané | 1 ks |
tekutý med | 100 g |
ovesné vločky | 55 g |
plátky mandlí | 40 g |
nahrubo nasekané vlašské ořechy | 100 g |
hustý bílý jogurt (řecký) | 280 g |
mandlový nebo pomerančový extrakt | 1 lžička |
strouhaná pomerančová kůra | 1 lžička |
čerstvě vymačkaná pomerančová šťáva | 60 ml |
hladká mouka | 380 g |
kypřící prášek | 3 lžičky |
rozšlehaná vejce | 2 ks |
mandlový olej | 130 ml |
třtinový cukr | 120 g |
Na posypání: | |
máslo | kousek |
třtinový cukr | dle chuti |
plátky mandlí | dle chuti |
Muffinky jsou naše oblíbené hlavně z praktického důvodu - dají se vzít do práce ke svačince a vypadají krásně. Takže když jsem v Albert magazínu uviděla recept na muffinky plné oříšků, bylo jasno. Recept jsem si trošku upravila, aby nám ideálně chutnal a i teplota byla potřeba trošku zkorigovat a výsledkem jsou ideální šťavnaté a hlavně voňavé muffinky.
Nejprve si předehřejeme troubu na 165°C a přichystáme formičky na muffiny. V jedné míse smícháme nastrouhané jablíčko, med, extrakt, pomerančovou kůru i šťávu ořechy, mandle i vločky. Vše promícháme a necháme deset minut nabobtnat.
V jiné míse smícháme mouku s kypřícím práškem, cukrem a přidáme olej, vajíčka a poté i směs s jablíčkem, vše dobře promícháme a plníme do formiček. Nyní si v mističce smícháme kousek másla, cukr a plátky mandlí. Množství tak od oka, ab ybyla směs sypká a touto směsí posymeme trošku povrch muffinů. Ořechy s máslem a cukrem na povrchu vytvoí karamelovou křupavou čepičku. Nyní dáme do trouby a pečeme cca 30 - 40 minut.
Hotové muffiny necháme dokonale vychladnout a podáváme s dobrým čajem nebo kávou.
Dobrou chuť
Oříšky, sušené ovoce, semínka a další zdravé potraviny doporučujeme nakoupit na eshopu SVĚT PLODŮ
Podrobné info: