Pažitka
Název:

Oreo skleničkový dezert se straciatellovým a malinovým krémem


Oreo skleničkový dezert se straciatellovým a malinovým krémem


Ingredience:
Malinové želé:
maliny250 g
třtinový cukr dle chuti
želatina2 sáčky
Straciatelový krém:
smetana ke šlehání1 kelímek
mascarpone1 kelímek
přesátý moučkový cukr1 lžíce
čokoláda1/2 tabulky
Malinový krém neboli přeliv:
tvaroh1 vanička
cukr dle chuti
Dále:
Oreo sušenky dle potřeby
malinový džem dle potřeby
malinový toping, meduňka, celé maliny, oreo sušenky na dozdobení
Postup přípravy:
Ač je dnes bílá sobota a k tradicím patří pečení mazance (na který také dojde), přesto Velikonoce nevelikonoce, když něco milujete, hodíte za hlavu i tradice a prostě musíte. Do skleničkových dezertů jsem se prostě zamilovala, takže to by u nás nebyl už víkend, abych nevymyslela další. Skleničkový dezert - to je věda.
Nejprve si v hlavě sesumíruji hlavní surovinu - tentokrát jsem měla chuť na maliny. Naštěstí to není jak v pohádce O 12 měsíčkách, takže se stačilo jen modlit, aby maliny zrovna v obchodě nebyly vyprodané. Potom přemýšlíte, jaká doplňující chuť by se k malinám hodila, a která "sušenková" vrstva by byla fajn. 
Tentokrát jsem uvažovala nad oreo sušenkami a trubičkami. Ale k oreo sušenkám mě okamžitě napadl straciatellový krém a bylo rozhodnuto. Pak už jen vymyslet, jak na sebe vrstvy  sestavit a mohlo se jít na věc...
 
Nejprve si připravíme malinové želé. 
Do kastrůlku si dáme maliny, přidáme cukr a přelijeme čtvrt litrem vody, 
přivedeme k varu a provaříme cca 5 minut. 
Po provaření směs rozmixujeme ponorným mixerem a odendáme si 3/4,
 které použijeme na želé a zbytek použijeme na malinový přeliv.
Ve vedlejším kastrůlku si připravíme želatinu podlé návodu na sáčku. 
Jen malinká změna, na množství vody, které je uvedené v návodu na 1 sáčku použijeme dva sáčky želatiny. 
Takto připravenou želatinu smícháme s částí připravených provařených malin a hned teplé nandáme do skleniček a necháme důkladně vychladit.
 
Dále si připravíme straciatellový krém. 
Do nádoby si přesijeme 1 lžíci moučkového cukru
 a společně se smetanou ke šlehání vyšleháme. 
Poté ještě vešleháme kelímek mascarpone  a dáme do skleniček na malinové želé.

Následuje vrstva rozlámaných oreo sušenek, 
na které dáme ještě do každé skleničky 2 lžičky malinového džemu.
 
Nakonec si smícháme zbylé provařené maliny s tvarohem a tekutější směs nalijeme jako konečnou vrstvu dezertu.
 
Ozdobíme oreo sušenkou, malinou, lístkem meduňky a můžeme ještě zalít malinovým topingem. 

V dezertu se snoubí svěží chuť malin s jemnou smetanou a hořkou čokoládou a navzájem se krásně doplňují, takže si přijde na své opravdu každý.
Podrobné info:
Počet porcí3 porce
Čas přípravy20 min

Autor:
Radka Šofrlová

    zavřít okno