Pažitka
Název:

Ostružinové muffiny s granolou


Ostružinové muffiny s granolou


Ingredience:
Ingredience:
hladká mouka300 g
cukr krystal150 g
kypřící prášek do pečiva2 lžičky
mletá skořice1 lžička
sůl1/2 lžičky
podmáslí380 ml
olej80 ml
vejce2 ks
vanilkový extrakt1 lžička
Granola (posypka):
hladká mouka40 g
cukr krystal40 g
ovesné vločky (jemně mleté)40 g
mandlové plátky40 g
mletá skořice1 lžička
sůl špetka
máslo, rozpuštěné40 g
Dále budeme potřebovat:
ostružiny dle potřeby
Postup přípravy:

Letos se nám poprvé urodilo ostružin, že je nestíháme jíst "rovnou do pusy", a já jsem z toho pořád lehce vykulená. Ostružiny považuju za nejvíc nedostatkové zboží, co se týče českého letního ovoce, v marketu je nenajdete vůbec a na místních trzích občas jednu, dvě osamělé vaničky za neskutečnou cenu. Párkrát jsem si je koupila, ale to se vždy snědly rovnou za čerstva, škoda plýtvat takovou dobrotou do koláče. No a konečně nastal i u mě čas, kdy si to můžu dovolit, a připadám si hrozně rozmarně. Část ostružin jsem si zamrazila a jejich čas teprve přijde, část padla na buchtu se zakysanou smetanou, která je v ostružinové verzi stejně skvělá jako s borůvkami, a taky jsem upekla tyhle muffiny. Měkké a vláčné, s pořádnou špetkou skořice a navrch s křupavou drobenkou z mandlí a ovesných vloček.

V míse smícháme mouku, cukr, kypřící prášek, skořici a sůl. Zvlášť v misce metličkou prošleháme podmáslí, olej, vajíčka a vanilku, přilijeme je do mísy se sypkou směsí a vymícháme hladké těsto.

Tip: Nyní můžete do těsta opatrně vmíchat i zhruba 2/3 ostružin. Já je do muffinů raději přidávám, až když těsto rozdělím do košíčků. Za prvé mám jistotu, že ve všech muffinech bude stejně ostružin, za druhé se zbytečně nerozmačkají a neobarví těsto.

Na granolu smícháme všechny sypké suroviny, přilijeme rozpuštěné máslo a vidličkou mícháme, až se vše spojí v jemnou drobenku.

Troubu předehřejeme na 180 °C. Formu na muffiny vyložíme košíčky a těsto do nich rovnoměrně rozdělíme - do každého košíčku nalijeme trochu těsta, vmáčkneme do něj několik ostružin a zalijeme zbylým těstem. Vrch posypeme granolou a přidáme další ostružiny. Pečeme dozlatova, asi 35 minut (případně testujeme špejlí). Necháme vychladnout na drátěné podložce.

Oříšky, sušené ovoce, semínka a další zdravé potraviny doporučujeme nakoupit na eshopu SVĚT PLODŮ

Podrobné info:
Počet porcí12 porcí
Čas přípravy45 min

Autor:
Kateřina Šišková

    zavřít okno