Ingredience na těsto: | |
polohrubá mouka | 250 g |
změklé máslo | 80 g |
moučkový cukr | 80 g |
vejce | 1 ks |
mléko | 150 ml |
sůl | 1 špetka |
prášek do pečiva | 1/2 sáčku |
čerstvý zelený kardamon | 1 lžička |
čerstvé ostružiny | 1 miska |
Drobenka: | |
moučkový cukr | 100 g |
polohrubá mouka | 150 g |
změklé máslo | 60 g |
mleté kešu a mandle | 2 lžíce |
Pokud jste se s kardamonem ještě nesetkali, určitě si ho v dezertech zamilujete. Má nejen specifickou vůni a chuť, ale je velmi zdraví prospěšný. Obsahuje spoustu vitamínů a minerálů, vylučuje přebytečnou vodu z těla a podporuje funkci ledvin. Také je dobrý pro imunitu a tak ho můžete bu´dto kloktat nebo v zimních měsících popíjet s medem. a to je jen zlomek toho, co se o kardamonu dočtete.
Postup je snadný a rychlý. Máslo, cukr a vajíčko ušleháme do pěny.
Pak po částech střídavě přidáváme za stálého šlehání mléko, prosátou mouku, smíchanou s kypřícím práškem, kardamonem a solí.
Vše ušleháme a těsto rozetřeme do vymazané koláčové formy o průměru 28 cm.
Hustě poklademe ostružinami a posypeme drobenkou.
Vložíme do předem vyhřáté trouby a pečeme na 180 st. asi 25-30 minut.
Dobrou chuť!