Ingredience: | |
bílá čekanka | 1 puk |
červená čekanka | 1 puk |
vyloupané vlašské ořechy | hrst |
grapefruit | 1 ks |
sýr s modrou plísní | kousek |
Zálivka: | |
šťáva z grapefruitu | trochu |
levandulový med | 1 lžička |
extra panenský olivový olej | trochu |
čerstvý rozmaýn | snítka |
mletý bílý pepř | špetka |
sůl | špetka |
Často se setkávám s dotazem, zda jíme čekanku, a jestliže ano, tak v jaké úpravě? Nedávno jste se zde mohli setkat s mým receptem na zapečenou bílou čekanku se šunkou a bešamelem. V další chutné variantě můžete šunku nahradit uzeným lososem. Tepelně upravenou čekanku si ráda nechávám na zimní období, kdy má tato zelenina hlavní sezónu.
Ke koupi je ale celoročně a šťavnaté puky jsou výborným základem mnoha osvěžujících salátů...
Dnes bych vám ráda představila vynikající salát z čekankových puků nejen bílých, ale i červených. Ano, i červená čekanka se již objevuje v našich obchodech a v případě, že ji objevíte, s koupí neváhejte. Tento osvěžující salát s netradiční lahodnou chutí za to opravdu stojí.
Na tento odlehčený oběd či večeři vám bude stačit několik jednoduchých surovin.
Po jednom puku bílé a červené čekanky, hrst vyloupaných vlašských ořechů, jeden grapefruit, kousek sýru s modrou plísní (v mém případě jsem použila svou oblíbenou italskou gorgonzolu).
Na zálivku budete potřebovat trochu šťávy z již zmíněného grapefruitu, lžičku medu (nejlépe levandulový, ale podmínka to není), extra panenský olivový olej, snítku čerstvého rozmarýnu, mletý bílý pepř, špetku soli.
Příprava je jednoduchá.
Oba čekankové puky rozkrojte podélně napůl a nakrájejte je na proužky. Spodní hořkou část nepoužívejte.
Z grapefruitu vykrájejte tzv. filety a to tak, že z něj okrájíte kůru až na dužinu a poté postupně vykrájíte jednotlivé měsíčky dužiny. Ty můžete ještě rozdělit na menší kousky. Vytékající šťávu zachyťte a použijte ji při přípravě zálivky.
Sýr nakrájejte na kostičky.
V misce nebo ještě lépe v uzavíratelné skleničce smíchejte zachycenou grepovou šťávu, lžičku medu a snítku rozmarýnu ponechanou vcelku. Skleničku protřepávejte, dokud se med nerozpustí. Poté přilijte olivový olej a dochuťte bílým pepřem, případně solí. Rozmarýn můžete v zálivce lehce podrtit, aby se lépe rozvinula jeho chuť, a vše opět důkladně promíchejte nebo protřepejte.
Na talíře postupně rozdělte nakrájené promíchané čekanky, prohoďte je kousky grepu a sýra a posypte vlašskými ořechy. Vše pokapejte připravenou zálivkou a dozdobte snítkou rozmarýnu.
Podávejte s opečeným toustovým chlebem, nejlépe celozrnným.
Bon Appetit
Podrobné info: