Ingredience na korpus: | |
vejce | 4 ks |
třtinový cukr | 4 pol. lžíce |
hladká mouka | 80 g |
jedlá soda | 1 čaj. lžička |
olej | 3 pol. lžíce |
caro káva nebo kakaa | 40 g |
Na bílou náplň: | |
bílý jogurt | 250 ml |
zakysaná smetana | 2-3 ks |
cukr moučka | 180 g |
vanilkový cukr | 2 ks |
smetana ke šlehání | 250-300 ml |
ztužovač Dr. Oetker | 1 a 1/2 sáčku |
jahody | 1 velká hrst |
maliny | 1 velká hrst |
Na ozdobení: | |
čerstvá meduňka | 1 větvička |
šlehačka "domácí" | 1 ks |
Nejprve si zaděláme na korpus.
Vejce ušleháme s cukrem, přidáme cukr, postupně olej a ušleháme vše pěkně do pěny.
Přidáme Caro – sypkou kávu nebo kakao. Smícháme a nalijeme do kulaté dortové formy, kterou jsme vytřeli tukem a vysypali moukou nebo nalijeme do formy s pečícím papírem.
Pečeme na 170 stupňů po dobu cca 15 minut. Zkoušíme špejlí.
Dáme na mřížku vychladnout.
Náplň:
V míse metličkou smícháme bílý jogurt, zakysanou smetanu s oběma druhy cukrů.
Mezitím vyšleháme šlehačku a dáme ji do krátce do ledničky.
Připravíme si želatinové ztužovače podle návodu dr. Oetkera.
Směs s jogurty poté smícháme se šlehačkou a se ztužovačem.
Do této lehké směsi v mícháme pokrájené letní ovoce. My jsme si připravili jahody a maliny.
Dáme do chladu nejlépe přes noc a ráno je dort úplně nejlepší.
Děti dort mají rády a my ho milujeme samozřejmě též.
Podrobné info: