Název:Oukotě / perníkový závin
Ingredience:
Ingredience: |
celozrnná mouka | 100 g |
hladká mouka | 200 g |
moučkový cukr | 60 g |
máslo pokojové teploty | 50 g |
celá vejce | 2 ks |
med | 1 lžíce |
jedlá soda | 1/2 lžičky |
perníkové koření | 1 lžička |
sůl | špetka |
Náplň: |
švestková povidla (můžete povidla ochutit rumem) | 1 sklenice (400 g) |
směs mletých ořechů + na posypání povrchu | 100 g |
Na potření: |
mléko | 2 lžíce |
Postup přípravy:Oukotě - to je zvláštní název staročeského závinu. Po významu jeho názvu pátráme ale zatím bezvýsledně. Slovo připomíná "loukotě" což by podle tvaru dlouhého závinu mohlo být slovo příbuzné. Jasno v tom nemáme, pokud znáte původ a historii tohoto skvělého moučníku, napište nám. Každopádně jasno máme v tom, že je to vynikající závin, který chutná jako perník s povidly a oříšky.
1) Všechny suroviny na těsto zpracujte na vále a zformujte do koule. Těsto rozválejte na obdélník. POZOR : těsto by nemělo být příliš tenké jinak při pečení popraská !!!!
2) Placku silně potřete povidly a posypte mletými ořechy. Stočte jako závin, položte na plech s pečícím papírem a povrch potřete mlékem. Pokud máte celé ořechy, můžete jimi ozdobit povrch závinu nebo použijte opět mleté ořechy.
3) Vložte do trouby a pečte na 150 C asi 50 minut do zlatova. Perníkové těsto je po upečení krásně hnědé a skvěle voní. Vychladlý závin můžete doatečně pocukrovat moučkovým cukrem.
Určitě si na Oukotích pochutnáte. Ti naší předci přece věděli co je dobré!
Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy90 min
Autor:
zavřít okno