Ingredience: | |
jemné ovesné vločky | 80 g |
skořice | 1/2 lžičky |
mléko | 200 ml |
javorový sirup | 2 lžíce |
jablko | 1 ks |
mandle | 15 g |
Karamelizované jablko: | |
jablko | 1 ks |
voda | trochu |
třtinový cukr | 1 lžíce |
máslo | 1 lžíce |
Když nastane podzim, začneme snídat kaše. Jeden by řekl, že v létě je přece spousta ovoce a tak si tu kaši uděláte lepší. Ale nám v létě nejedou. Tohle je naše nejoblíbenější. S obyčejnými jablky.Podzimní i zimní.
Jablkům vykrojte jádřinec a nakrájejte je na kostičky. Rozdělte na 2 půlky, jedno jablko přijde do kaše, druhé se bude karamelizovat.
Jedno pokrájené jablko dejte na rozehřátou pánev společně s trochou vody (cca 3 lžíce). Promíchávejte a až se voda odpaří, přidejte máslo. Na pánev s jablky a rozehřátým máslem vsypte cukr a začněte promíchávat. Jablka opékejte, dokud nezačnou lehce zlátnout. Pozor na připálení.
Ovesné vločky (použijte jemné, je to důležité) zalijte mlékem, přidejte jedno pokrájené jablko a skořici a pomalu přiveďte k varu. Nezapomeňte promíchávat, aby se vám kaše nepřipálila. V okamžiku, kdy začne probublávat, ji ještě nechám tak půl minuty vařit, přidám javorový sirup a posekané mandle (posekám je celé, i se slupkou, ale určitě by šly použít i plátky atd.), přiklopím pokličkou a nechám chvilku odstát (v tuto chvíli jdu většinou do koupelny, to jen takový tip s načasováním, pokud budete taky kaši dělat ve všední den ráno.
K hotové kaši už jen přidejte karamelizovaná jablka a je to.
P.S. Ráno si samozřejmě nic nevážím a neodměřuju, to jen kvůli receptu. Za chvilku to budete mít v oku. Mléko používám vždycky kravské. Rostlinná (kromě kokosového) mi nechutnají. Samozřejmě, pokud kravské nemůžete, použijte mléko podle vaší potřeby a chuti.
Oříšky, sušené ovoce, semínka a další zdravé potraviny doporučujeme nakoupit na eshopu SVĚT PLODŮ
Podrobné info: