Pažitka
Název:

Ovesná kaše s kešu máslem a karamelizovanými banány


Ovesná kaše s kešu máslem a karamelizovanými banány


Ingredience:
Ingredience:
"mléko" z kešu jader500 ml
jemné ovesné vločkycca 90 - 100 g
kešu máslo3 lžíce
javorový sirup4 lžíce
kakaové zlomky + na ozdobu1 lžíc
sůl špetka
velký banán1 ks
máslo1 lžíce
cukr1 lžička
maliny hrst
libovolný posyp na ozdobu dle chuti
Postup přípravy:

Tentokrát mám pro vás zase po nějaké době recept na zdravou snídani. A toto jídlo je opravdu příkladem toho, že zdravé jídlo může být i chutné. Řekli byste, že ovesná kaše je obyčejná, ale když ji vytuníte ořechovým máslíčkem a navíc přidáte pořádnou dávku oblíbeného ovoce, uvidíte, že i ovesná kaše se může stát hvězdnou snídaní. Když budete mít ještě pár minut času navíc, zkuste přidat i karamelizované banány, jako jsem to udělala já a budete se olizovat až do oběda. Já často připravuji ovesnou kaši metodou nasáknutí vloček v mléce přes noc, ale tentokrát jsem zvolil starou dobrou vařenou variantu. Je o trochu časově náročnější, protože si kaši nemůžete připravit s předstihem už večer, ale pokud máte čas, neváhejte ho do snídaně investovat. Minimálně o víkendu se těch deset minut najde. Co se týká ořechových másel, tak já mám asi nejraději to z kešu jáder, ale z finančních důvodů používám hodně i burákové. Víte, že kešu není ořech v pravém slova smyslu, ale je to jedlá nažka stromu jménem ledvinovník? Kešu jsou velmi zdravé a působí preventivně proti infarktu a dalším kardiovaskulárním nemocem. Takže je určitě doporučuji zařadit do jídelníčku.

Rostlinné mléko zahřejeme v kastrůlku, přilijeme javorový sirup a přidáme kešu máslo, které v mléce důkladně rozmícháme. Přisypeme ovesné vločky, sůl a kakaové zlomky a za občasného míchání vaříme na mírném ohni do zhoustnutí. Mezitím si nakrájíme banán na tlustší plátky. V kastrůlku se silným dnem rozehřejeme máslo (vegani použijí kokosový olej), vsypeme cukr a necháme lehce zezlátnout. Do světlého karamelu pak vložíme banány a krátce opečeme z obou stran. 

Do misky dáme hotovou ovesnou kaši, poklademe banány a malinami a posypeme kakaovými zlomky a další posypkou podle chuti. V případě potřeby můžeme přelít trochou javorového sirupu.

Podrobné info:
Počet porcí2 porce
Čas přípravy15 min

Autor:
Tereza Zástěrová

    zavřít okno