Ingredience: | |
ovesné vločky | 4 dl |
celozrnná / špaldová mouka | 4 dl |
máslo | 2 dl |
med | 2 - 3 lžíce |
větší vejce | 2 ks |
mletá skořice | 2 lžičky |
kardamom | 1 lžička |
prášek do pečiva | 1 lžička |
Sušenky nejsou téměř vůbec sladké, takže si podle chuti můžete přidat cukr, ale mně moc chutnají i takto. Rodina, u které jsem, téměř nejí sladké během týdne, tak abych jim tu nekazila morálku.
Opět si vemte k ruce odměrky z Ikea, protože váhu jsem tu nikde neobjevila. Ještě jedna zvláštnost se týká místního másla - je totiž lehce slané, naše normální neslané máslo tu sice taky mají, ale prakticky se vůbec nepoužívá, ze slaného se i peče, ale vůbec byste to na chuti nepoznali.
Horkovzdušnou troubu předehřejte na 180 stupňů.
Smíchejte ovesné vločky, mouku a kypřicí prášek. V hrnci rozpusťte máslo s medem a pak tuto směs přidejte k suchým surovinám. Přidejte vejce a pořádně zamíchejte. Nakonec přisypte koření a zpracujte jakousi lepivou směs.
Vezměte si dva kusy pečicího papíru a mezi ně dejte onu hmotu. Válečkem na těsto vyválejte placku o tloušťce půl centimetru a vykrajujte kolečka o průměru 3 cm.
Přemístěte kolečka na dva plechy vyložené papírem na pečení a ve vyhřáté troubě pečte cca 10 minut, a nebo dokud sušenky nezhnědnou. Před jakoukoli manipulací je nechte chvíli vychladnou, jinak by se mohly rozpadnout.
Výsledné sušenky ještě můžete lehce poprášit skořicí.
Podrobné info: