Pažitka
Název:

Ovesno-cizrnové lívanečky s aquafabou, datlemi jablečným pyré a přelivem z kokosovo-jahodového krému


Ovesno-cizrnové lívanečky s aquafabou, datlemi jablečným pyré a přelivem z kokosovo-jahodového krému


Ingredience:
Ingredience:
České Ghíčko Bio dle potřeby
cizrna Bonduelle100 g
Aquafaby - vyšlehaný nálev z cizrny3 lžíce
jablečné pyré150 g
datle40 g
ovesné vločky120 g
mandlové mléko Provamel350 ml
Zdobení:
kokosové mléko % REAL1 plechovka (400g)
jahody dle potřeby
agáve sirup dle chuti
Postup přípravy:

Aquafaba, nebo-li vyšlehaný cizrnový nálev, který dokáže nahradit vejce, nechtělo se mi tomu věřit, ale je tomu tak. Těsto po přidání krásně nakyne bez použití kypřidla. Pokud budete pracovat s cizrnou, nevylévejte nálev, úžasná ingredience pro alergiky na vejce, tři lžíce nahradí jedno vejce a rozdíl není vůbec znát. Já ji využila do lívanců, šlehání cizrnového nálevu zabere přibližně 10 minut, ale stojí to za to, vyšlehá se do sněhové konzistence.

Než se pustíme do samotné přípravy lívanců, připravíme si aquafabu.
Přecedíme cizrnu a nálev nalijeme do šlehací mísy, necháme šlehat dokud se nevytvoří sníh jako je na obrázku, bude to trvat přibližně 10 minut. Pokud máme robota, je to hračka a my se můžeme zatím věnovat přípravě těsta.

Odvážíme si 100g cizrny, kterou rozmixujeme společně s předem namočenými datlemi (datle je ideální nechat namočené ve vodě přes noc, půjdou krásně rozmixovat) pomocí mandlového mléka. Mandlového mléka přilijeme tolik, aby se nám směs datlí a cizrny povedla rozmixovat tyčovým mixérem dohladka, postupně přidáváme, jablečné pyré, ovesné vločky a zbylé mandlové mléko, celou směs důkladně zamícháme a necháme chvíli stát. Když máme vyšlehanou aquafabu, odebereme si 3 polévkové lžíce, které přidáme do směsi na lívance, aquafabu pouze lehce vmícháme a pustíme se ihned do pečení lívanců.

Pánev potřeme lehce Ghíčkem, necháme ji rozehřát a klademe hustější těsto na pánev, nepospícháme s otáčením, aby se nám lívanečky nepotrhaly. Lívanečky opečeme z obou stran.

Když máme lívanečky upečené, necháme je vychladnout a využijeme čas pro přípravu zdobení.

Vyjmeme z mrazáku kokosové mléko v plechu, které je zapotřebí takto mrazit 45 minut, případně mít mléko 48 hodin v lednici. Otevřeme kokosové mléko, vyjmeme tuhou část, pokud naleznete na dně tekutou část, nepřidávejte ji, došlo by k naředění a jelikož budeme přidávat jahody, byla by to velká škoda a krém by mohl téct.

Tuhou část necháme důkladně vyšlehat, když máme kokosové mléko vyšlehané, zašleháme do něj krátce agáve sirup. Rozmixujeme si tyčovým mixérem hrst jahod a již jen do krému lehce vmícháme, krém můžeme dát před servírováním vychladit do lednice.

Vychladlé lívance nazdobíme jahodovo-kokosovým krémem a na vrch přidáme jahodu.

Zbylou vyšlehanou aquafabu a nevyužité kokosové mléko vložíme do uzavíratelných boxů a uložíme do lednice, bohužel nemám vyzkoušeno skladování déle jak dva dny, vždy vše využiji. 
Jahody přidáváme do vyšlehaného kokosového mléka postupně, aby jsme jej příliš nenaředili, místo mixování můžeme jahody nakrájet na drobné kousky, které do vzniklého krém vmícháme.
Pokud by se stalo, že se vám krém příliš naředí a nepomůže ani chlazení v lednici, přidejte do směsi strouhaný kokos nebo chia semínka.
Doporučuji si připravovat směs jahod a vyšlehaného kokosového mléka vždy tolik, aby jsme jej zužitkovali a skladovali tak pouze čisté vyšlehané kokosové mléko.
Nezdobte teplé lívance, krém by tekl.

Inspirovala jsem se na rawmanii, kde z aquafaby připravili pusinky. Další možnosti využití a přípravy aquafaby naleznete ZDE.

Podrobné info:
Počet porcí13 porcí
Čas přípravy45 min

Autor:
Jitka Matěchová

    zavřít okno