Pažitka
Název:

Ovesný makovník s mrkví


Ovesný makovník s mrkví


Ingredience:
Ingredience:
polohrubá mouka100 g
mletý mák100 g
jemné ovesné vločky150 g
cukr krystal100 g
kypřící prášek do pečiva1 sáček
mrkev300 g
olej150 g
bílý jogurt150 g
vejce4 ks
vanilkový extrakt1 lžička
kůra a šťáva z jednoho pomeranče1 ks
Postup přípravy:

Tahle trošku neobvyklá verze makovníku je opravdu rychlá, pokud tedy nepočítám strouhání mrkve (ouvej). Ta zas ale dodá kromě vitamínů i pěknou barvu. Protože je v těstě hodně máku a vloček, i když jemně mletých, má makovník hrubší strukturu - doporučuju servírovat s pořádným kopečkem oslazeného bílého jogurtu nebo zakysané smetany. Kdo si do něj přidá i kapku vanilkového extraktu, bude se rozplývat dvakrát tolik.

Troubu si předehřejeme na 180 °C. V míse smícháme všechny sypké ingredience, přidáme jemně nastrouhanou mrkev. Zvlášť prošleháme zbylé suroviny, přilijeme k sypké směsi a promícháme.  

Kulatou formu vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou, vlijeme těsto. Pečeme dozlatova, asi 25-30 minut (testujeme špejlí).

Podrobné info:
Počet porcí8 porcí
Čas přípravy45 min

Autor:
Kateřina Šišková

    zavřít okno