Korpus světlý: | |
vejce | 4 ks |
cukr moučka | 180 g |
olej | 100 ml |
voda | 150 ml |
polohrubá mouka | 250 g |
Krém banánový: | |
mléko | 500 ml |
cukr | 2 lžíce |
banánový puding | 2 ks |
máslo | 500 g |
cukr | 4 lžíce |
zakysaná smetana | 2 ks |
ztužovač šlehačky | 2 ks |
Další ingredience: | |
kokos | dle chuti |
marmeláda | dle chuti |
kompotované broskve | dle chuti |
ovoce (kiwi, hruška, jahody, maliny, borůvky, hroznové víno) | dle chuti |
Želatina: | |
dortové želé čiré | 1 ks |
voda | 200 ml |
cukr | 2 lžíce |
Víkend ve znamení mlsání, to máme nejraději, že jo? Vyzkoušejte tenhle ovocný dortík s banánovým krémem, stojí to za to.
Korpus světlý
Nejprve si vymažeme a vysypeme hrubou moukou dortovou formu (průměr 26 cm). Poté si předehřejeme troubu na 180 C a vyšleháme si 4 bílky v tuhý sníh. Pak si vyšleháme 4 žloutky s cukrem moučka do pěny, přidáme tekuté ingredience a mouku. Nakonec ručně vmícháme sníh z bílků. Těsto vylijeme do formy a pečeme "do růžova", zdali je upečené těsto vyzkoušíme raději špejlí.
Banánový krém
Z mléka, cukru a pudingů uvaříme hustý puding a necháme vychladnout. Na horký puding dáme potravinářkou fólii, aby se nám nevytvořil nežádoucí “škraloup" a necháme vychladnout.
Máslo vyšleháme s cukrem a postupně přidáváme vychladlý puding. Poté přidáme kysané smetany a ztužovače šlehačky. Vše vyšleháme v hladký krém.
Postup na přípravu dortu
Vychlazený korpus si prořízneme a promažeme marmeládou – já jsem zvolila rybízovou, díky její nakyslé chuti. Promazat můžeme i krémem, nebo jen krém použít na potření boků a povrchu dortu. Boky dortu obsypeme kokosem. A teď je ta chvíle pro naši fantazii. Ovoce, které máme rádi, nebo které máme k dispozici hezky navršíme na dort. Připravíme želatinu, všechny ingredience za stálého míchání přivedeme k varu a vypneme. Chvilku mícháme a necháme trochu zchladnout před tím, než nalijeme na ovoce (nesmíme nalévat vařící). Jelikož ovoce nemáme vyskládané do roviny, použila jsem na želatinu mašlovačku a ovoce jí potřela. Dort uložíme do lednice a necháme vychladit.
Recept je z televizního pořadu Hezky česky s Vendy a Adamem,
na TV Paprika CzSk. Reprízy pořadu jsou vysílané od pátku 15.2.2019 od 21. hodin. Všechny recepty z pořadu najdete zde:
http://www.tvpaprika.cz/…/N/Nicely_Czech_with_Vendy_and_Adam
Fotos by: Katalin Sándor
Podrobné info: