Pažitka
Název:

Ovocný pudingový dort


Ovocný pudingový dort


Ingredience:
Těsto:
vejce4 ks
cukr180 g
olej100 ml
mléko150 ml
polohrubá mouka250 g
Krém:
vanilkový puding3 ks
mléko1 l
zakysaná smetana250 ml
cukr6 lžic
změklé máslo250 g
vanilkové aroma dle chuti
Želatina:
voda1/2 l
cukr krupice3 lžíce
cukrárenské želé2 ks
Ostatní ingdredience:
ovoce dle chuti
marmelád dle chuti
barevný kokos na obsypání
Postup přípravy:

Měli jsme oslavu svátku, tak jsem přichystala pro Vendulku ovocný pudingový dortík. A tady je pro vás receptík.

Nejprve si vymažeme a vysypeme hrubou moukou dortovou formu o průměru 25 cm. Poté si předehřejeme troubu na 180°C a vyšleháme si 4 bílky v tuhý sníh. Pak si vyšleháme 4 žloutky s cukrem do pěny, přidáme tekuté ingredience a mouku. Nakonec ručně vmícháme sníh z bílků. Těsto vylijeme do formy a pečeme "do růžova", zdali je upečené těsto, vyzkoušíme špejlí.

Z mléka, 3 lžic cukru a pudingů uvaříme hustý puding a necháme vychladnout. Na horký puding dáme potravinářskou fólii, aby se nám nevytvořil nežádoucí "škraloup" a necháme vychladnout. Máslo vyšleháme s 3 lžícemi cukru a postupně přidáváme vychladlý puding. Na konec přidáme zakysanou smetanu, kapku vanilkového aroma a postupně vyšleháme hladký krém.

Když máme dortový korpus vychladlý, rozkrojíme ho na půl a každou plku potřeme marmeládou. Poté na spodní část natřeme připravený krém a přiklopíme druhou půlkou korpusu. Teď již jen celý dortík hezky pomazat krémem, zbývající část krému spotřebujeme na ozdobu pomocí cukrářského sáčku. Boky dortu obsypeme strouhaným barveným kokosem a teď je tak chvíle pro naši fantazii. Ovoce, které máme rádi, nebo které máme k dispozici, hezky navršíme na dort. Není dobré to vyskládávat vedle sebe, vypadá mnohem lépe, když to je hezky "nakupené". Nakonec si připravíme želatinu. Všechny ingredience za stálého míchání přivedeme k varu a vypneme. Chvilku mícháme a necháme trochu zchladnout před tím, než nalijeme na ovoce a krém (nesmíme nalévat vařící). Dort uložíme na chladné místo, nebo do lednice a necháme vychladit. Jelikož ovoce nemáme vyskládané do roviny, použila jsem na želatinu mašlovačku a ovoce jí potřela (želatinu jsem od doby varu nechala 1 minutu povařit a ještě horkou natírala a lila na ovoce).

Podrobné info:
Počet porcí1 porce
Čas přípravy60 min

Autor:
Vendula Špetlíková

    zavřít okno