Těsto: | |
vejce | 4 ks |
cukr | 180 g |
olej | 100 ml |
mléko | 150 ml |
polohrubá mouka | 250 g |
Krém: | |
vanilkový puding | 3 ks |
mléko | 1 l |
zakysaná smetana | 250 ml |
cukr | 6 lžic |
změklé máslo | 250 g |
vanilkové aroma | dle chuti |
Želatina: | |
voda | 1/2 l |
cukr krupice | 3 lžíce |
cukrárenské želé | 2 ks |
Ostatní ingdredience: | |
ovoce | dle chuti |
marmelád | dle chuti |
barevný kokos | na obsypání |
Měli jsme oslavu svátku, tak jsem přichystala pro Vendulku ovocný pudingový dortík. A tady je pro vás receptík.
Nejprve si vymažeme a vysypeme hrubou moukou dortovou formu o průměru 25 cm. Poté si předehřejeme troubu na 180°C a vyšleháme si 4 bílky v tuhý sníh. Pak si vyšleháme 4 žloutky s cukrem do pěny, přidáme tekuté ingredience a mouku. Nakonec ručně vmícháme sníh z bílků. Těsto vylijeme do formy a pečeme "do růžova", zdali je upečené těsto, vyzkoušíme špejlí.
Z mléka, 3 lžic cukru a pudingů uvaříme hustý puding a necháme vychladnout. Na horký puding dáme potravinářskou fólii, aby se nám nevytvořil nežádoucí "škraloup" a necháme vychladnout. Máslo vyšleháme s 3 lžícemi cukru a postupně přidáváme vychladlý puding. Na konec přidáme zakysanou smetanu, kapku vanilkového aroma a postupně vyšleháme hladký krém.
Když máme dortový korpus vychladlý, rozkrojíme ho na půl a každou plku potřeme marmeládou. Poté na spodní část natřeme připravený krém a přiklopíme druhou půlkou korpusu. Teď již jen celý dortík hezky pomazat krémem, zbývající část krému spotřebujeme na ozdobu pomocí cukrářského sáčku. Boky dortu obsypeme strouhaným barveným kokosem a teď je tak chvíle pro naši fantazii. Ovoce, které máme rádi, nebo které máme k dispozici, hezky navršíme na dort. Není dobré to vyskládávat vedle sebe, vypadá mnohem lépe, když to je hezky "nakupené". Nakonec si připravíme želatinu. Všechny ingredience za stálého míchání přivedeme k varu a vypneme. Chvilku mícháme a necháme trochu zchladnout před tím, než nalijeme na ovoce a krém (nesmíme nalévat vařící). Dort uložíme na chladné místo, nebo do lednice a necháme vychladit. Jelikož ovoce nemáme vyskládané do roviny, použila jsem na želatinu mašlovačku a ovoce jí potřela (želatinu jsem od doby varu nechala 1 minutu povařit a ještě horkou natírala a lila na ovoce).
Podrobné info: