Pažitka
Název:

Pad Thai


Pad Thai


Ingredience:
Ingredience:
ploché užší rýžové nudle200 g
větší kuřecí prso, nakrájené na nudličky1 ks
marinované tofu nakrájené na kostkycca 150 g
menší pórek1 ks
jarní cibulka2 - 3 ks
česnek, nasekaný nadrobno3 stroužky
chilli papričky, zbavené semen a nasekané3 ks
nesolené arašídy, nasekané nahrubo100 g
tamarindová pasta2 lžíce
med či třtinový cukr1 lžíce
rybí omáčka + na dochucení3 - 4 lžíce
sezamový olej pár lžic
světlá sojová omáčka dle chuti
vejce3 ks
klíčky mungocca 200 g
limeta1 ks
nasekaný koriandr hrstka
Postup přípravy:

Pad Thai je jedno z dalších thajských jídel známých po celém světě. Jedná se o smažené rýžové nudle s vejcem doplněné kuřecím masem, tofu nebo krevetami. Ten kdo Pad Thai jednou ochutná, určitě si jej zařadí mezi oblíbená jídla. Příprava není složitá, jen musíte mít správné ingredience. 

A pozor, i zde platí zlaté pravidlo thajské kuchyně. Neexistuje pouze jeden správný recept, ale záleží třeba na provincii, na kuchaři či na místních surovinách.

Do velké mísy nalijeme horkou vodu a ponoříme do ní nudle, aby změkly. Bude to trvat asi 15 minut. V malém kastrůlku smícháme tamarindovou pastu s rybí omáčkou a med (cukr) s 3 lžícemi vody a na plotně krátce zahřejeme, nevaříme. Kastrůlek s rozvarem odstavíme. 

Na pánvi wok nasucho opražíme arašídy a dáme stranou. Do pánve přidáme 3 lžíce sezamového oleje a opečeme na něm kuřecí nudličky dozlatova a vyjmeme. Do stejné pánve přidáme další lžíci oleje a přisypeme polovinu pórku a cibulek a necháme zesklovatět. Dále přimícháme česnek a tofu, 1 chilli papričku a vše společně opékáme. Ke směsi rozklepneme vejce, necháme je srazit a průběžně mícháme tak, jako když připravujeme míchaná vajíčka. Když jsou vejce téměř ztuhlá, přidáme okapané nudle a dobře promícháme, aby se vše propojilo. Přelijeme tamarindovou omáčkou a na středním plameni opékáme a mícháme, až se směsí obalí všechny nudle. Dochutíme rybí omáčkou a světlou sojovou omáčkou.

Nakonec do pánve vsypeme zbývající pórek a cibulky a také polovinu klíčků a arašídů. Krátce opékáme a až zelenina zavadne, přilijeme k nudlím vymačkanou šťávu z limety a stáhneme z plamene. 

Jednotlivé porce servírujeme na miskách, kdy nudle posypeme hrstkou čerstvých klíčků, koriandrem, zbývající chilli papričkou a arašídy.

Podrobné info:
Počet porcí3 porce
Čas přípravy20 min

Autor:
Tereza Zástěrová

    zavřít okno