Ingredience: | |
ploché užší rýžové nudle | 200 g |
větší kuřecí prso, nakrájené na nudličky | 1 ks |
marinované tofu nakrájené na kostky | cca 150 g |
menší pórek | 1 ks |
jarní cibulka | 2 - 3 ks |
česnek, nasekaný nadrobno | 3 stroužky |
chilli papričky, zbavené semen a nasekané | 3 ks |
nesolené arašídy, nasekané nahrubo | 100 g |
tamarindová pasta | 2 lžíce |
med či třtinový cukr | 1 lžíce |
rybí omáčka + na dochucení | 3 - 4 lžíce |
sezamový olej | pár lžic |
světlá sojová omáčka | dle chuti |
vejce | 3 ks |
klíčky mungo | cca 200 g |
limeta | 1 ks |
nasekaný koriandr | hrstka |
Pad Thai je jedno z dalších thajských jídel známých po celém světě. Jedná se o smažené rýžové nudle s vejcem doplněné kuřecím masem, tofu nebo krevetami. Ten kdo Pad Thai jednou ochutná, určitě si jej zařadí mezi oblíbená jídla. Příprava není složitá, jen musíte mít správné ingredience.
A pozor, i zde platí zlaté pravidlo thajské kuchyně. Neexistuje pouze jeden správný recept, ale záleží třeba na provincii, na kuchaři či na místních surovinách.
Do velké mísy nalijeme horkou vodu a ponoříme do ní nudle, aby změkly. Bude to trvat asi 15 minut. V malém kastrůlku smícháme tamarindovou pastu s rybí omáčkou a med (cukr) s 3 lžícemi vody a na plotně krátce zahřejeme, nevaříme. Kastrůlek s rozvarem odstavíme.
Na pánvi wok nasucho opražíme arašídy a dáme stranou. Do pánve přidáme 3 lžíce sezamového oleje a opečeme na něm kuřecí nudličky dozlatova a vyjmeme. Do stejné pánve přidáme další lžíci oleje a přisypeme polovinu pórku a cibulek a necháme zesklovatět. Dále přimícháme česnek a tofu, 1 chilli papričku a vše společně opékáme. Ke směsi rozklepneme vejce, necháme je srazit a průběžně mícháme tak, jako když připravujeme míchaná vajíčka. Když jsou vejce téměř ztuhlá, přidáme okapané nudle a dobře promícháme, aby se vše propojilo. Přelijeme tamarindovou omáčkou a na středním plameni opékáme a mícháme, až se směsí obalí všechny nudle. Dochutíme rybí omáčkou a světlou sojovou omáčkou.
Nakonec do pánve vsypeme zbývající pórek a cibulky a také polovinu klíčků a arašídů. Krátce opékáme a až zelenina zavadne, přilijeme k nudlím vymačkanou šťávu z limety a stáhneme z plamene.
Jednotlivé porce servírujeme na miskách, kdy nudle posypeme hrstkou čerstvých klíčků, koriandrem, zbývající chilli papričkou a arašídy.
Podrobné info: