Ingredience: | |
hovězí krky | 1500 g |
cibule | 500 g |
sádlo | 180 g |
zelená paprika | 2 ks |
červená paprika | 1 ks |
drcené chilli papričky | 1 čaj. lžička |
saturejky | špetka |
červená paprika sladká | 2 pol. lžíce |
drcený kmín | špetka |
sůl | špetka |
pepř | špetka |
majoránka | špetka |
stroužek česneku | 2-3 ks |
malý rajský protlak | 1 ks |
hovězí vývar na podlévání | |
chléb na zahuštění či mouka |
Hovězí krky se pomalu z našich jídelníčků vytrácely. Přitom je to jedna z největších delikates, kterou můžete třeba použít na již zmiňovaný guláš. Kdo nezkusil, vřele doporučuji.
Nejdříve si dáme vařit kosti s libečkem a solí a česnekem na vývar na podlití. Samozřejmě jsem si z krků ořezala maso k dalšímu zpracování. Takže kosti získáte právě z těchto krků.
Hovězí krk kuchyňsky upravíme a nakrájíme na kostky (cca 3 cm).
Do hlubší nádoby dáme rozehřát sádlo, přidáme na drobné kostičky pokrájené cibule a restujeme do růžovo - hnědé barvy.
Přisypeme oloupané česnekové plátky a necháme pěkně rozvonět. Vložíme zprudka orestovat pokrájené hovězí maso, aby se pěkně zatáhlo. Přidáme saturejku, Kajenský pepř, červenou sypkou papriku, rajský protlak, drcený kmín, čerstvý mletý pepř a dusíme doměkka. Podléváme připraveným vývarem. Když je maso poloměkké, přidáme na proužky pokrájenou zelenou a červenou papriku, drcené sušené chilli papričky, podlijeme opět vývarem a dál dusíme, až do vysmahnutí guláše.
Pokud je potřeba a když se nám zdá, že guláš není hustý, zahustíme chlebem . Též můžete “rozkvedlat“ hladkou mouku ve vlažném vývaru a metličkou zašleháme za stálého míchání ke šťávě v hrnci.
Přidáme podle potřeby sůl, majoránku, dál dochutíme kořením podle potřeby a ještě chvíli promícháváme a necháme dál dojít (cca 10 minut). Podáváme s knedlíkem, nebo se širokými nudlemi.