Ingredience: | |
vepřová panenka | cca 1 kg |
zelená jablíčka Granny Smith | 2 ks |
olivový olej | 5 lžic |
hrubá mořská sůl | dle chuti |
čerstvě mletý pepř | špetka |
bílé víno | cca 1 dcl |
gorgonzola | 2 lžíce |
smetana | 2 dcl |
Rychle jsem prolítla očima lednici a našla dvě obrovské vepřové panenky. Sluníčko svítilo, den byl jako malovaný, tak měly být na grilu s pomerančovou marinádou. Nakrájela jsem maso a jala se svařovat marinádu.
Mezitím mě však dětičky zlákaly do bazénu. Nakonec jsem byla ráda, že shořel jen hrnec a ne i půl kuchyně. Marináda opravdu už nešla zachránit, nešla ani seškrábat z hrnce! Aby toho nebylo málo, začalo lít jako z konve. Gril se tedy také nekonal. Ale stejně jsme měli parádní večeři. (Ano, večeři, po všech těch tanečkách okolo, jsme se najíst v odpoledních hodinách ani zdaleka nestihli.)
Panenku odblaňte, bude-li to potřeba, a nakrájejte na špalíčky. Jablka neloupejte, jen zbavte jadřinců a nakrájejte je na osminky. Maso i jablíčka dejte do mísy a přidejte 3 lžíce olivového olej, hrubou mořskou sůl a pepř. Vše pořádně promíchejte, aby se maso i jablíčka ochuceným olejem pořádně a rovnoměrně obalila. Na špejli napíchejte střídavě jablka a kousky vepřové panenky.
Na velké pánvi si pořádně rozehřejte zbývající olivový olej. Troubu si zapněte na funkci gril. Špízy musíte opéct na opravdu rozpáleném oleji zprudka z obou stran dozlatova. Bohatě postačí tak 2 minutky z každé strany. Dejte je do ohnivzdorné nádoby a šup s nimi do trouby. Aby panenka zůstala vevnitř hezky růžová a pěkně šťavnatá, postačí jí pod grilem tak 5 - 8 minut. (Přičemž mi přijde, že 8 minut je už vážně maximum!)
Ztlumte plotýnku pod pánví, na které se maso opékalo, a do pánve vlijte bílé víno. To se během chvíle vyvaří. Přidejte gorgonzolu a smetanu a míchejte, dokud se sýr nerozpustí. Omáčku lehce svařte, aby maličko zhoustla, a je hotová. Doba trvání tak 5 minut sakumprásk.
Dopečte maso a můžete podávat. Nám se osvědčila kombinace s bramborovou kaší, ovšem špízy si budou velmi rozumět i s čerstvou bagetou, nebo třeba s kopou domácích hranolek. Ať tak, či tak. Maso začněte připravovat až ve chvíli, kdy budete mít přílohu hotovou. Panenka se velmi rychle přesuší, zaslouží si tedy vaši stoprocentní pozornost při přípravě. Odměnou vám pak bude opravdu křehký, voňavý a šťavnatý kousek masa.
Dobrou chuť!
Podrobné info: