Pažitka
Název:

Panna cotta s pravou vanilkou a malinovo-jahodovým přelivem


Panna cotta s pravou vanilkou a malinovo-jahodovým přelivem


Ingredience:
smetana ke šlehání (já použila 400 ml 40% smetany a doplnila 100 ml vody)0,5 l
moučkový cukr40 g
vanilkový lusk1 ks
jemně mletá želatina2 lžičky
Přeliv:
jahodycca 8 ks
maliny10 ks
cukr2 - 3 lžíce
voda50 ml
Ingredience:
Postup přípravy:

Musím se přiznat, že než jsem se odhodlala připravit tento italský dezert, uběhla poměrně dlouhá doba. Nejsem totiž přivržencem vanilkové ani smetanové chuti - nemám ráda ani vanilkovou ani samotnou smetanovou zmrzlinu. Nakonec mě zlákal vzhled tohoto dezertu - vypadá totiž božsky!

A světe div se, on božsky také chutná! :-) Jeho jemná a lehounká smetanová chuť doplněná ovocem mě dostala! Takže občas člověk musí zahodit předsudky a musí ochutnat i to, o čem si myslí, že to není šálek jeho čaje. A víte, co je další jeho plusem? Je velmi rychle připravený, jen musíte bohužel vydržet tu dobu, co se chladí.

Aby byl výsledek co nejlepší, přečetla jsem několik receptů a spoustu rad a tipů. Základem je dobrá smetana a pravá vanilka. Podle Romana Pauluse,  šéfkuchaře restaurace pražského hotelu Alcron a držitele michelinské hvězdy, jsou právě černá semínka nejspolehlivějším ukazatelem toho, zda byla v dezertu použita pravá vanilka, nebo jen esence či cukr s vanilinem.

Takže se do toho pustíme :-) Rozpis bude na 4 porce.

Do misky si připravíme 2 lžičky jemně mleté želatiny a zalijeme dvěma lžícemi vody a necháme nabobtnat. Formičky si jemně vymažeme olejem. Smetanu si dáme společně s cukrem a dužninou z vanilkového lusku do kastrolu a za občasného míchání přivedeme k varu. Dužninu z vanilkového lusku získáme tak, že si lusk podélně rozřízneme a špičkou nože seškrábneme. Jakmile jsme smetanu přivedli k varu, přidáme želatinu a povaříme zhruba minutu až dvě, až se želatina ve směsi rozpustí. Poté nalijeme směs do formiček a necháme  v ledničce 4 - 6 hodin ztuhnout. V případě, že budeme připravovat dvojnásobné množství panna cotty, bude ale stačit pouze jeden a půl násobek želatiny, pokud bychom použili dvojnásobek, panna cotta by pak byla příliš tuhá.

Přeliv si připravíme tak, že si ovoce rozmačkáme s cukrem vidličkou. Přilijeme 0,5 dcl vody a necháme přejít varem. Pokud chceme mít přeliv hladší, můžeme ještě krátce promixovat ponorným mixérem. Jednu porci jsem polévala ještě teplým přelivem, ale můžeme polévat i vychlazeným. Obě varianty jsem ochutnala a nemají chybu.

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy15 min

Autor:
Radka Šofrlová

    zavřít okno