Ingredience: | |
hovězí na guláš (maso z kýty mladého býka) | 750 g |
středně velké cibule | 4 ks |
česnek | 1 - 2 stroužky |
červená paprika | 3 ks |
majoránka | 6 lžiček |
červená mletá sladká paprika | 3 - 4 lžičky |
hrubozrnná sůl | dle chuti |
barevný pepř celý | dle chuti |
olej | dle potřeby |
vývar | cca 800 ml |
jíška (bezlepkové - hraška) | na zahuštění |
Klasický guláš je u nás oblíbený, ale větší oblibě se začíná těšit i jeho podoba s červenými paprikami. Chuť samotných paprik se do omáčky krásně promítne a díky nim to není úplně obyčejný guláš, ale takový, jehož chuť vás osloví. Vychutnat si jej můžete s vaší oblíbenou přílohou, u našich dětí jsou to těstoviny.
Nejprve si očistíme maso a nakrájíme na středně velké kostky. Poté si oloupeme a nadrobno nakrájíme cibuli a česnek a na nudličky nakrájíme červené papriky. V hrnci si na oleji osmahneme cibuli a česnek. V případě guláše je dobré cibuli opravdu osmahnout, až chytne hnědavou barvu (ale zase nepřetáhnout, aby vám nezhořkla). Jakmile má cibule a česnek požadovanou barvu, tak přidáme na nudličky nakrájené papriky a na kostky nakrájené maso a maso zatáhneme. Zatáhnuté maso pak posypeme cca 3 lžičkami majoránky a červenou paprikou, osolíme a opepříme. Zalijeme vývarem a necháme na mírném plameni vařit cca 45 minut.
Poté tlakový hrnec opatrně odpustíme a otevřeme. Přidáme zbytek majoránky a promícháme. Na zahuštění použijeme jíšku nebo pro bezlepkovou variantu Hrašku a necháme provařit. Na konci dochutíme dle potřeby solí či pepřem. Podáváme s oblíbenou přílohou (bramborem, těstovinami, knedlíkem).
Podrobné info: