Pažitka
Název:

Pařížský dort (univerzální korpus bez lepku)


Pařížský dort (univerzální korpus bez lepku)


Ingredience:
Ingredience (průměr formy 25cm):
upečená, oloupaná nastrouhaná červená řepa130 g
vejce4 ks
med2 lžíce
kakaový prášek2 lžíce
pohanková mouka hladká120 g
kypřící prášek bez fosfátů1 ks
voda120 ml
sůl špetka
tuk na vytření formy
rýžová polohrubá mouka na vysypání formy
Krém:
kokosové mléko REAL 80% nebo REAL THAI 85%2 plechovky
med dle chuti
vanilka dle chuti
kakaový krém - do tmavého krému2 lžíce
čokoláda na vaření - do tmavé části200 g
kakaové máslo - do světlé části na zpevnění krému40 g
Zdobení:
Vivani hořká čokoláda, kokosmus, vegan bílá čokoláda IChoc dle potřeby
Postup přípravy:

Už jsem se na tento dort chystala delší dobu. Krém není žádnou novinkou, pařížskou šlehačku už připravuji velmi dlouho, ale chtěla jsem alternativu bezlepkového korpusu a měla jsem tu přebytek červené řepy. Korpus vyšel přesně podle představ a červená řepa splnila účel, těsto je nádherně vláčné, pohanková mouka není cítit je to nádherně nadýchaný piškot, dort mizel velmi rychle. Tento krém je u nás velmi oblíbený, ale záměrně jej nechystám často, jiný by nechtěli. Vzniklý korpus je univerzální a skvěle se hodí i na perník.

Oddělíme si žloutky od bílků. Z bílků a špetky soli ušleháme tuhý sníh a dáme stranou. Začneme šlehat žloutky, do kterých přidáme med (kdo chce, může si přidat více sladidla, či i jiné, korpus je méně sladký) šleháme asi 5 minut. Do našlehaných žloutků přidáme kakaový prášek, opět našleháme a následně již bez šlehání přidáme pyré z řepy (nastrouhaná, rozmixovaná uvařená nebo upečená červená řepa). Vmícháme metlou, přidáme pohankovou mouku smíchanou s kypřícím práškem, střídavě s vlažnou vodou. Nakonec zlehka vmícháme našlehané bílky.

Vzniklé těsto nalijeme do tukem vytřené a moukou vysypané formy. Korpus vložíme do vyhřáté trouby, pečeme na 180°C 30-40 minut, vyzkoušíme špejlí. Hlídáme ať se korpus nepřesuší.

Korpus je zapotřebí nechat pořádně vychladnout, ideálně do druhého dne, rozhodně nesmí být vlažný.

Následující den, vyndáme korpus z formy, formu očistíme a opět korpus upneme zpět do formy.

Z předem vychlazeného kokosového mléka  (den předem dáme zachladit kokosové mléko nebo 45 minut do mrazáku) z plechu vyjmeme tuhou část, tekutou dáme stranou, můžeme přidat do kaše.

Tuhou část dáme do šlehací nádoby, rozmačkáme lžící a začneme na plné otáčky šlehat, během šlehání přidáme vanilku a med.

Z našlehané šlehačky si oddělíme část světlé šlehačky. Záleží, jak moc budete chtít světlé části na zdobení, já si odebrala 210g, zásobník Avent. Do šlehačky přidáme kakaové máslo, které rozpustíme ve vodní lázni, necháme vychladnout a jen vmícháme. Dáme vychladit do lednice.

Do druhé větší části přidáme rozpuštěnou, vychladlou čokoládu na vaření, kterou já jen s pomocí metly zašlehám, můžete klidně i zašlehat. Následně dle chuti přidávám pro větší kakaovou intenzitu 2-3 polévkové lžíce kakaového prášku, které jen vmíchám. Pak je to vážně luxusní smetana.

Opět dáme zachladit do lednice, s šlehačkou se pak krásně pracuje.

Zhruba po 30 minutách si vezmeme korpus ve formě, vyndáme si pařížskou šlehačku, kterou navrstvíme a rozetřeme na korpus. Necháme si část krému na dozdobení. Vše opět dáme do lednice. Připravíme si ozdoby. Rozehřejeme si čokoládu na vaření a na pečící papír děláme libovolné cákance, necháme krátce zatuhnout. Na střed dáme rozehřátý kokosmus, který si pro lepší manipulaci naředíme vodou a s pomocí párátka kokosmus roztáhneme do stran a udělá se pavučinka. Dáme do lednice či mrazáku ztuhnout.

No a už jen finální zdobení, naplníme si zdobící sáčky a libovolně nazdobíme dort, který můžeme posypat jako v mém případě nastrouhanou čokoládou a dozdobit vyrobenými ozdobami.

Dort dáme do lednice alespoň na 3-4 hodiny vychladit.

Přeji dobrou chuť, je to vážně luxusní záležitost, kam se hrabe klasická smetana.

Podrobné info:
Počet porcí1 porce
Čas přípravy60 min

Autor:
Jitka Matěchová

    zavřít okno