Pažitka
Název:

Pařížský flan s jablky pro děti od 1 roku

bezlepkový recept


Pařížský flan s jablky pro děti od 1 roku


Ingredience:
Ingredience:
středně velká jablka4 ks
máslo30 g
cukr1 lžíce
vejce3 ks
vanilkový lusk (nebo vanilkový cukr)1/2 ks
cukr krupice100 g
mléko (lze částečně namíchat se smetanou)400 ml
kukuřičná mouka (nebo jemná polenta)100 g
Postup přípravy:

Opět se mě zmocnila nostalgie a vzpomínám na jaro v Paříži. Nejlepší z koláčů, který jsme tam ochutnali, byl tento bezlepkový flan. Pařížané ho nejčastěji dělají s hruškami, ale použít můžete i jiné ovoce, a protože mně se tu kupí jablka, která volají ke zpracování, startuju tedy troubu, googlím recepty, dávám z nich dohromady jeden svůj a jdu na to.

Nečekejte od něj žádnou nadýchanou bublaninu, jde o koláč z kukuřičné krupice, který se tváří lehce zdrcle, ale to je na něm právě to osobité. Navíc je jednoduchý a bezlepkový.

Dříve než budete dělat samotné těsto, začněte s přípravou jablek, která se v pánvi nechají karamelizovat. Oloupejte je od slupky a jádřince nakrájejte na zhruba půl centimetru silné měsíčky. V pánvi rozehřejte máslo, dejte do něj jablka, zasypte lžící cukru a jablka pomalu opékejte, dokud nechytnou krásně karamelově zlatou barvu.

Mezitím si připravte směs na těsto. Vejce vyšlehejte s cukrem a semínky vanilky a postupně zašlehávejte na střídačku také mléko a mouku. 

Až budou jablka hotová, dejte je na dno vymazané nebo pečícím papírem vystlané pečící formy. Ta moje má průměr 24 cm a moučník je vysoký asi 1 cm, chcete-li koláček vyšší, zvolte o něco menší. Těsto ještě naposledy promíchněte a nalijte na jablka. 

Šup do trouby. Pečte na 180°C horkovzduch do zlatova (přibližně půl hodiny).

Dětská specifika: 

Podrobné info:
Počet porcí8 porcí
Čas přípravy60 min

Autor:
Barbora Charvátová

    zavřít okno