Pažitka
Název:

Parmazánová rajčatová polévka s adzuki


Parmazánová rajčatová polévka s adzuki


Ingredience:
Ingredience:
nakrájená zralá rajčata/rajčata z plechovky400 g
fazolky adzuki100 g
třtinový cukr2 lžíce
sůl3/4 lžičky
drcený pepř špetka
větší cibule1 ks
česnek1 stroužek
muškátový oříšek špetka
drcený kmín špetka
drcené lístky oregana1/2 lžičky
nastrouhaný parmazán70 g
čerstvé lístky bazalky/bazalkové pesto dle chuti
rostlinný olej1 lžíce
pečivo k polévce dle chuti
Postup přípravy:

Slyšeli jste už někdy o fazolkách adzuki? Jsou to malé fialové sestřenky fazolek mungo a používají se ve své domovině hlavně na sladký způsob. Vyrábí se z nich zmrzliny, náplně do rýžových knedlíčků a buchty. Jindy například právě dnešní rajčatová polévka, kterou jsem si hodně upravila. Pustila jsem uzdu fantazii a poevropštila si polévku o parmazán. Snad vám bude chutnat stejně jako nám!

Fazolky si dáme do misky s vodou máčet minimálně na 12 hodin, poté promyjte a vodu slijeme. Na jemno nakrájenou cibulku a česnek osmahneme na lžíci oleje ve větším hrnci. Přidáme fazolky a 300 ml vody a necháme 25 minut vařit.

Následně slijeme opatrně přebytečnou vodu (hladinu ponecháme zhruba 1 cm nad úrovní fazolek) a přidáme rajčata. Necháme vařit za občasného míchání dalších minimálně 10 minut.

Nyní můžeme vylovit pár fazolek na ozdobu, zbytek tyčovým mixérem rozmělníme dohladka. Pokud je polévka příliš hustá, přilijeme vodu, vývar, smetanu či trochu červeného vína (podle preferencí a aktuálních možností). Ochutíme solí, pepřem, bylinkami a stále ještě na plotně dosladíme cukrem.

V poslední fázi přidáme do horké polévky nastrouhaný parmazán. Pokud se nám zdá být polévka stále příliš kysela, dosladíme cukrem, pokud nám kyselost schází, zvýrazníme ji jablečným octem.

Servírujeme s bazalkovým pestem (či lístky čerstvé bazalky), nastrouhaným parmazánem, fazolkami a celozrnným pečivem. Přeji dobrou chuť.

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy45 min

Autor:
Štěpánka Petrů

    zavřít okno