Ingredience: | |
špaldová mouka | 180 g |
strouhaný parmazán, nebo pecorino | 100 g |
vychlazené máslo | 110 g |
kysaná smetana | 100 g |
drcený růžový pepř | 1 lžička |
sůl | 1/2 lžičky |
Ano, nenazývám tento recept parmazánové sušenky, ani krekry, ale pokušení. Je to z toho důvodu, že jejich výroba je nesmírně náročná a to zejména na pevnou vůli. Já sama jsem první plech pomalu nenechala ani vychladnout a snědla skoro celý ještě teplý. Nebojte se je tedy vyzkoušet a klidně je rovnou udělejte z dvojité dávky. Garantuji, že nebudete litovat.
Z mouky, parmazánu a másla, soli a drceného růžového pepře vypracujte jakoby drobenku. Ideální je na to použít mixér. Do drobenky postupně přidávejte kysanou smetanu. Může se stát, že ji nedáte celých 100 g protože to závisí na savosti mouky. Mělo by vám vzniknout hladké a pevné těsto. Z těsta vypracujte váleček, který nechte v lednici vychladit, klidně i do druhého dne. Váleček těsta nakrájejte na 0,5 cm tlusté kolečka. Nemusíte řešit zásadně tvar, protože sušenky se troubě lehce roztečou. Pečte v troubě vyhřáté na 180 stupňů přibližně 10 minut.
Sušenky skladujte ideálně v papírové nebo dřevěné krabici či sáčku, protože ve vzduchotěsné nádobě zvlhnou a ztratí křehkost.