máslo nebo olej | 100 g |
menší cibule | 1 ks |
rýže Carnaroli nebo Arborio | 300 g |
suché bílé víno | 200 ml |
špenátový protlak | 500 g |
strouhaný parmazán | 4 lžíce |
mořská sůl | špetka |
česnek | 1 stroužek |
Zeleninový vývar | |
cibule | 2 ks |
mrkev | 2 ks |
petržel (může být vč. nati) | 1 ks |
celer nebo řapíkatý celer | 1 ks |
rajče | 1 ks |
voda | 2 l |
sůl | špetka |
pepř | špetka |
Ingredience: |
Další z našich receptů, který je našimi hosty tolik oblíbený. A my víme proč!
Očištěnou zeleninu nakrájíme, na sucho opečeme do zlatova. Poté přilijeme horkou vodu, dochutíme solí a pomalu vaříme alespoň 30 minut.
V jiném hrnci si připravíme špenát – zpěníme cibulku na oleji či másle, přihodíme nakrájený česnek (popř. rozmačkaný), špenátový protlak, osolíme a provaříme do odpaření přebytečné tekutiny.
Ve větším hrnci rozpustíme máslo, přidáme nakrájenou cibuli a na mírném ohni ji zpěníme.
Přisypeme rýži a mícháme, dokud se nespojí s máslem (olejem) a cibulkou. Zalijeme vínem, chvíli povaříme, aby vyprchal alkohol. Zalijeme vývarem tak, aby byla rýže potopená. Vývar se postupně bude do rýže vstřebávat, proto ho vývar budeme nadále za občasného míchání přidávat až do změknutí rýže (al dente).
Poté přidáme kousek másla, parmazán, upravený špenátový protlak, smícháme dohromady a dochutíme solí. Rizoto bude díky sýru krémovité.
Podrobné info: