Pažitka
Název:

Parmazánové rizoto se špenátem

vegetariánský recept


Parmazánové rizoto se špenátem


Ingredience:
máslo nebo olej100 g
menší cibule1 ks
rýže Carnaroli nebo Arborio300 g
suché bílé víno200 ml
špenátový protlak500 g
strouhaný parmazán4 lžíce
mořská sůl špetka
česnek1 stroužek
Zeleninový vývar
cibule2 ks
mrkev2 ks
petržel (může být vč. nati)1 ks
celer nebo řapíkatý celer1 ks
rajče1 ks
voda2 l
sůl špetka
pepř špetka
Ingredience:
Postup přípravy:

Další z našich receptů, který je našimi hosty tolik oblíbený. A my víme proč!

Očištěnou zeleninu nakrájíme, na sucho opečeme do zlatova. Poté přilijeme horkou vodu, dochutíme solí a pomalu vaříme alespoň 30 minut.

V jiném hrnci si připravíme špenát – zpěníme cibulku na oleji či másle, přihodíme nakrájený česnek (popř. rozmačkaný), špenátový protlak, osolíme a provaříme do odpaření přebytečné tekutiny. 

Ve větším hrnci rozpustíme máslo, přidáme nakrájenou cibuli a na mírném ohni ji zpěníme.

Přisypeme rýži a mícháme, dokud se nespojí s máslem (olejem) a cibulkou. Zalijeme vínem, chvíli povaříme, aby vyprchal alkohol. Zalijeme vývarem tak, aby byla rýže potopená. Vývar se postupně bude do rýže vstřebávat, proto ho vývar budeme nadále za občasného míchání přidávat až do změknutí rýže (al dente). 

Poté přidáme kousek másla, parmazán, upravený špenátový protlak, smícháme dohromady a dochutíme solí. Rizoto bude díky sýru krémovité

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy45 min

Autor:
Soňa Dvořáková

    zavřít okno