Ingredience: | |
cereální listové těsto (Nowaco - má 3 pláty) | 1 balení |
rajčatový protlak nebo sugo | dle potřeby |
parmazán | cca 30 g |
sušená rajčata naložená v oleji | dle potřeby |
čerstvá bazalka | dle chuti |
mouka | na podsypání |
Když se k nám občas nachomýtne nějaká návštěva, snažím se vymyslet různé druhy chuťovek tak, aby byl každý spokojený. Ne každému chutná všechno ale mám takový pocit, že dobroty z listového těsta prostě miluje každý. Ať jsou to slaní šneci, tyčinky, pašičky, nebo plněné šátečky, zkrátka listové těsto je natolik univerzální, že z něj vykouzlíte spoustu dobrých receptů a návštěvu jimi vždy potěšíte.
Recept na parmazánové rohlíčky je jedním z těch receptů. Naplnila jsem je krom parmazánu ještě bylinkami a sušenými rajčaty, ale zkoušela jsem poté ještě várku s olivami a šunkou a to byla také dobrota.
Listové těsto používám cereální. Má podle mě takovou "plnější" chuť a já, která má ráda zrníčka, vidím benefit ještě v tomto ohledu. Trochu vlákniny navíc snad ještě nikomu neuškodilo.
Není pravidlo, že listové těsto je nutné před pečením potírat rozšlehaným vejcem. Já ho potírám vodou, aby bylo vláčnější, a u rohlíčků jsem ho nechala jen tak. A vidíte, také to jde. Nebojte se toho. Je to jen listové těsto. Vám může třeba vyhovovat potřené vejcem - tedy potřete ho. Důležité u jeho pečení je, abyste neotevírali troubu dříve, než bude těsto upečené. Horkem v troubě totiž jednotlivé vrstvičky oddělují a potřebují se teplem "zafixovat". Proto, aby těsto lístkovalo, je potřeba péct listové těsto na vysoké teploty (220°C).
1. Na pomoučeném vále rozválejte listové těsto na obdélník široký asi 15 cm. Plát těsta lehce potřete rajčatovým protlakem nebo sugem, posypte nastrouhaným parmazánem a najemno pokrájenými bylinkami. Rozkrájejte na trojúhelníky. Na široký konec položte pruh osušeného rajčete a stočte do rohlíčku.
2. Vyskládejte rohlíčky na plech vyložený pečícím papírem a potřete vodou. Vložte do trouby předehřáté na 220°C a pečte do růžova.
Podrobné info: