Těsto: | |
hladká mouka | 200 g |
studené máslo | 100 g |
parmazán | 35 g |
malá jarní cibulka | 1 ks |
žloutek | 1 ks |
studená voda | 5 - 6 lžic |
sůl | špetka |
Náplň: | |
ghí | 1 lžička |
slanina vcelku | 150 g |
střední cibule | 2 ks |
větší jarní cibulka | 2 ks |
smetana | 215 ml |
vejce | 3 ks |
parmazán | 165 + 15 g |
nasekaná bazalka | hrst |
sůl | dle chuti |
pepř | špetka |
Krémový přeliv: | |
creme fraiche nebo zakysaná smetana | 200 g |
parmazán | 50 g |
větší jarní cibulka | 1 ks |
sůl | dle chuti |
pepř | špetka |
Během jara letošního roku jsem se pilně připravovala na své (již zvládnuté) státnice. Zároveň však probíhalo první kolo soutěže I LOVE FOOD v rámci food festivalu Foodparade a školy vaření Chefparade. Pro účast stačilo splnit jediné. Vymyslet a poslat parmazánový recept. No jo. Učit se nebo zkoušet všemožné variace chutí, které mě napadaly? I když jsem chtěla jen a jen vařit, učení bohužel nepočkalo a dny do onoho osudného se krátily. Byla jsem smířená ( i když smutná) s mou neúčastí. V tom ale přišlo znamení a deadline zaslání receptů se posunul. Nešlo jinak, řekla jsem si: „učení, neučení“ a spontánně jsem vytvořila tento recept na bázi mého oblíbeného koláče quiche. A co se nestalo. Můj recept postoupil do dalšího kola spolu s 11 konkurenty. Tato chvíle pro mě byla obrovský úspěch a splnění mého přání. Druhým kolem byla totiž příprava mého receptu přímo v Chefparade.
Dále jsem se již bohužel nedostala, ale na svůj výkon jsem byla hrdá. Postup mi unikl o bod a konkurence byla veliká. Navíc mou výhrou byla již možnost účastnit se dalšího kola. V rámci omezené doby na přípravu mého receptu, jsem totiž v postup raději nedoufala, ale z celého srdce si jej přála:). Vaření v Chefparade bylo naprosto úžasné. No, kdy jindy Vám někdo přichystá suroviny, pomůcky, a můžete si v profesionální kuchyni uvařit svůj vlastní recept (navíc s mírnou dávkou adrenalinu). Byl to další z nezapomenutelných zážitků na mé dlouhé kuchařské cestě a jsem za něj obrovsky vděčná. Navíc soutěž se bude opakovat i příští rok, tak kdo ví.
Zkuste si tento parmazánový koláč doma také připravit. Podávat jej můžete teplý či studený. Jen tak, nebo jej doplnit přelivem ze zakysané smetany a pestem z jarní cibulky. Dozdobit můžete opraženou slaninou a malým kouskem cibulky.
Postup:
TIP: Na samotné soutěži jsem koláč doplnila pestem z jarní cibulky. Přišlo mi, že receptu stále něco chybí a právě chuť pesta, v kombinaci s ostatními chutěmi, byla onen chybějící článek. Pesto si můžete velmi jednoduše připravit v mixéru či jiném food procesoru kombinací jarní cibulky, parmazánu, piniových oříšků, olivového oleje, soli, pepře a cukru.
Podrobné info: