Ingredience: | |
cukety (omyté, osolené a nakrájené na cca 0,5cm plátky) | 1 - 1,5 kg |
drcená rajčata | 2 plechovky |
extra panenský olivový olej | dle potřeby |
mozzarella nakrájená na kousky | 3 ks |
nastrouhaný parmezán | cca 200 g |
sůl | dle chuti |
pepř | dle chuti |
česnek (oloupaný a rozmáčknutý nožem) | 1 ks |
čerstvá bazalka | pár lístků |
Tento recept miluju, stejně jako jeho známější verzi z lilků. Není totiž kdovíjak složitý a ani nezabere tolik času, kolik by se mohlo zdát. Cukety jsou jednou z mých nejoblíbenějších surovin používaných v italské kuchyni. Můžeme z nich připravit třeba také vynikající risotto (recept zde).
Zapečené cukety se mohou servírovat jako předkrm nebo i jako hlavní chod (pokud uděláme pěknou porci). Já si je ráda dávám třeba k večeři.
Cukety osmažíme z obou stran na rozpáleném oleji. Jakmile jsou hotové, vyskládáme je na kuchyňský papír a necháme je pustit přebytečný olej. Mezitím si připravíme omáčku. Osmahneme česnek na olivovém oleji, přidáme rajčata a nakonec bazalku. Dochutíme solí a pepřem. Chvíli povaříme.
Naspod pekáčku naneseme vrstvu omáčky, na ni položíme cukety, další vrstvu omáčky, mozzarellu a parmazán. Takto vrstvíme, dokud nám na vrchu nezůstane omáčka posypaná parmezánem a mozzarellou.
Dáme zapéct do trouby na asi 180 stupňů, na cca 30 minut, dokud nám vršek krásně nezezlátne. Podáváme teplé.
Podrobné info: