Pažitka
Název:

Parmigiana di zucchine (zapečené cukety s rajčaty)

vegetariánský recept


Parmigiana di zucchine (zapečené cukety s rajčaty)


Ingredience:
Ingredience:
cukety (omyté, osolené a nakrájené na cca 0,5cm plátky)1 - 1,5 kg
drcená rajčata2 plechovky
extra panenský olivový olej dle potřeby
mozzarella nakrájená na kousky3 ks
nastrouhaný parmezáncca 200 g
sůl dle chuti
pepř dle chuti
česnek (oloupaný a rozmáčknutý nožem)1 ks
čerstvá bazalka pár lístků
Postup přípravy:

Tento recept miluju, stejně jako jeho známější verzi z lilků. Není totiž kdovíjak složitý a ani nezabere tolik času, kolik by se mohlo zdát. Cukety jsou jednou z mých nejoblíbenějších surovin používaných v italské kuchyni. Můžeme z nich připravit třeba také vynikající risotto (recept zde).

Zapečené cukety se mohou servírovat jako předkrm nebo i jako hlavní chod (pokud uděláme pěknou porci). Já si je ráda dávám třeba k večeři.

 

Cukety osmažíme z obou stran na rozpáleném oleji. Jakmile jsou hotové, vyskládáme je na kuchyňský papír a necháme je pustit přebytečný olej. Mezitím si připravíme omáčku. Osmahneme česnek na olivovém oleji, přidáme rajčata a nakonec bazalku. Dochutíme solí a pepřem. Chvíli povaříme.

Naspod pekáčku naneseme vrstvu omáčky, na ni položíme cukety, další vrstvu omáčky, mozzarellu a parmazán. Takto vrstvíme, dokud nám na vrchu nezůstane omáčka posypaná parmezánem a mozzarellou. 

Dáme zapéct do trouby na asi 180 stupňů, na cca 30 minut, dokud nám vršek krásně nezezlátne. Podáváme teplé.

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy45 min

Autor:
Zuzana Miličková

    zavřít okno