Ingredience: | |
červená čočka | 80 g |
voda, v níž se vařila čočka | 2 - 3 lžíce |
česnek | 2 stroužky |
lněný olej | 40 ml |
šťáva z 1/2 citronu | dle chuti |
sůl | dle chuti |
sezamová pasta tahini | 50 g |
koriandr | cca 5 snítek |
dýňová semínka | dle chuti |
nachos, pita chléb... | dle chuti |
Nedávno jsem zaregistrovala, že supermarket Globus vyhlásil soutěže ohledně vaření se zdravými potravinami. Druhé kolo jsem s příspěvkem nestihla a tak jsem to zkusila v kole třetím. Soutěžní suroviny byly červená čočka, dýňová semínka a lněný olej. Hned mě napadlo využití surovin v podobě pasty, či pokud chcete pomazánky na základu hummusu. Tak vznikla výborná variace na hummus, tentokráte v hlavní roli červená čočka. Dejte si ji třeba ke kukuřičným nachos nebo s pita chlebem, nebo jen tak namažte na pečivo.
Nejprve si uvaříme čočku, a to dle pokynů na obalu. Čočku propláchneme a vaříme cca 5 minut do změknutí. Čočku osolíme až na závěr. Poté jí scedíme (stranou si dáme 2-3 lžíce vody) a necháme zchladnout. Jakmile je čočka vychladlá, dáme ji do vyšší nádoby, přidáme trochu vody, v níž se vařila, stroužky česneku, lněný olej, šťávu z poloviny citronu, osolíme a vše rozmixujeme tyčovým mixérem dohladka. Na závěr přidáme pastu tahini a promícháme. Podáváme v misce nebo na talíři a na závěr pokapeme lněným olejem, posypeme dýňovými semínky a nasekaným koriandrem. Můžeme podávat společně s kukuřičnými nachos, pita chlebem nebo prostě namazat na pečivo.
Oříšky, sušené ovoce, semínka a další zdravé potraviny doporučujeme nakoupit na eshopu SVĚT PLODŮ
Podrobné info: