Těsto: | |
velké vejce (bílky a žloutky oddělené) | 5 ks |
cukr krystal | 1/2 hrnečku (125 g) |
hladká mouka | 1 hrneček (140 g) |
vanilkový extrakt | 2 lžičky |
Mléčný sirup: | |
slazené zahuštěné kondenzované mléko | 400 g |
neslazené kondenzované mléko | 340 g |
tučná smetana na šlehání nebo 1 hrnek mléka | 1 hrnek |
skořice | 1 tyčinka |
rum (to je hodně málo, vůbec to sirup neochutí, já tam lila rum od oka, dokud jsem ho tam pořádně necítila) | 2 lžičky |
Krém: | |
smetana na šlehání | 2 hrnečky (500 ml) |
cukr | 1/2 hrnečku (125 g) |
čerstvé nebo kompotované ovoce (já použila kompotované broskve) | dle potřeby |
Jedná se o dort Pastel de tres leches, tedy doslovně dort ze tří druhů mlék. K jeho přípravě se použije neslazené a slazené kondenzované mléko a šlehačka.
Výzvu odvážných pekařů pro září 2013 pro nás připravila mexičanka Inma z la Galletika. Jedná se o dort Pastel de tres leches, tedy doslovně dort ze tří druhů mlék. K jeho přípravě se použije neslazené a slazené kondenzované mléko a šlehačka.
Pastel de tres leches je hodně populární ve Střední a Jižní Americe, o originální místo vzniku se vedou spory. Dort je hodně vlhký, lehký, nadýchaný a výborný. Piškot má texturu se spoustou vzduchových bublinek, proto výborně nasákne sirup, ale přesto není promočený.
Těsto:
Předehřejte troubu na 180°C. Připravte si formu o průměru 23 cm (já použila menši 18cm + 10 cm, chtěla jsem mít dorty roztomilé malé :). Oddělte bílky od žloutků. Bílky šlehejte na střední rychlost cca 3-5 minut. Poté postupně v malých dávkách přišlehávejte cukr. Šlehejte cca 5 minut a odložte stranou. Vyšlehejte žloutky do husté světle žluté pěny (cca 5 minut). Poté přidejte vanilku. Žloutky jemně vmíchejte do bílků tak, aby hmota neztratila svůj objem. Přidejte prosátou mouku a opět jemně vmíchejte, dokud nevznikne hladké těsto. Nepřemíchejte ho, je potřeba, aby zůstalo nadýchané. Dejte do formy vyložené pečícím papírem a pečte 25 minut, dokud se těsto nebude lepit na špejli. Nechte vychladit, poté rozřízněte a propíchejte špejlí, aby korpus lépe absorboval mléčný sirup.
Sirup:
Do hrnce dáme všechny ingredience a přivedeme k varu. Snížíme teplotu a vaříme 5 minut. Odstraníme z tepla a necháme vychladnout. Do vychlazeného sirupu přimícháme rum. Pomocí mašlovačky naneseme sirup na dort - boky i rozříznuté hrany. Piškot musí být sirupem hodně nasáknutý. Aby se sirup dobře vstřebal, je lepší nechat dort přes noc v lednici.
Krém:
Vyšlehejte šlehačku do tuha, poté zašlehejte po malých částech cukr a šlehejte 2 minuty. Nepoužila jsem celé množství cukru jako je v receptu, protože sirup je sám o sobě hodně sladký, broskve také a i v piškotu je cukr...šlehačku jsem vyšlehala jen se 4 lžícemi cukru.
Sestavení a zdobení dortu:
Šlehačku dáme na jednu část dortového piškotu, pokryjeme nakrájeným ovocem, na které opět dáme šlehačku. Přikryjeme druhou částí piškotu, pomažeme zbylou šlehačkou a dle fantazie ozdobíme.
Dobrou chuť!
¡Buen provecho!
Podrobné info: