Pažitka
Název:

Pastel de tres leches - Trojmléčný dort


Pastel de tres leches - Trojmléčný dort


Ingredience:
Těsto:
velké vejce (bílky a žloutky oddělené)5 ks
cukr krystal1/2 hrnečku (125 g)
hladká mouka1 hrneček (140 g)
vanilkový extrakt2 lžičky
Mléčný sirup:
slazené zahuštěné kondenzované mléko400 g
neslazené kondenzované mléko340 g
tučná smetana na šlehání nebo 1 hrnek mléka1 hrnek
skořice1 tyčinka
rum (to je hodně málo, vůbec to sirup neochutí, já tam lila rum od oka, dokud jsem ho tam pořádně necítila)2 lžičky
Krém:
smetana na šlehání2 hrnečky (500 ml)
cukr1/2 hrnečku (125 g)
čerstvé nebo kompotované ovoce (já použila kompotované broskve) dle potřeby
Postup přípravy:

Jedná se o dort Pastel de tres leches, tedy doslovně dort ze tří druhů mlék. K jeho přípravě se použije neslazené a slazené kondenzované mléko a šlehačka.

Výzvu odvážných pekařů pro září 2013 pro nás připravila mexičanka Inma z la Galletika. Jedná se o dort Pastel de tres leches, tedy doslovně dort ze tří druhů mlék. K jeho přípravě se použije neslazené a slazené kondenzované mléko a šlehačka.

Pastel de tres leches je hodně populární ve Střední a Jižní Americe, o originální místo vzniku se vedou spory. Dort je hodně vlhký, lehký, nadýchaný a výborný. Piškot má texturu se spoustou vzduchových bublinek, proto výborně nasákne sirup, ale přesto není promočený.

Těsto:
Předehřejte troubu na 180°C. Připravte si formu o průměru 23 cm (já použila menši 18cm + 10 cm, chtěla jsem mít dorty roztomilé malé :). Oddělte bílky od žloutků. Bílky šlehejte na střední rychlost cca 3-5 minut. Poté postupně v malých dávkách přišlehávejte cukr. Šlehejte cca 5 minut a odložte stranou. Vyšlehejte žloutky do husté světle žluté pěny (cca 5 minut). Poté přidejte vanilku. Žloutky jemně vmíchejte do bílků tak, aby hmota neztratila svůj objem. Přidejte prosátou mouku a opět jemně vmíchejte, dokud nevznikne hladké těsto. Nepřemíchejte ho, je potřeba, aby zůstalo nadýchané. Dejte do formy vyložené pečícím papírem a pečte 25 minut, dokud se těsto nebude lepit na špejli. Nechte vychladit, poté rozřízněte a propíchejte špejlí, aby korpus lépe absorboval mléčný sirup.

Sirup:
Do hrnce dáme všechny ingredience a přivedeme k varu. Snížíme teplotu a vaříme 5 minut. Odstraníme z tepla a necháme vychladnout. Do vychlazeného sirupu přimícháme rum. Pomocí mašlovačky naneseme sirup na dort - boky i rozříznuté hrany. Piškot musí být sirupem hodně nasáknutý. Aby se sirup dobře vstřebal, je lepší nechat dort přes noc v lednici.

Krém:
Vyšlehejte šlehačku do tuha, poté zašlehejte po malých částech cukr a šlehejte 2 minuty. Nepoužila jsem celé množství cukru jako je v receptu, protože sirup je sám o sobě hodně sladký, broskve také a i v piškotu je cukr...šlehačku jsem vyšlehala jen se 4 lžícemi cukru.

Sestavení a zdobení dortu:
Šlehačku dáme na jednu část dortového piškotu, pokryjeme nakrájeným ovocem, na které opět dáme šlehačku. Přikryjeme druhou částí piškotu, pomažeme zbylou šlehačkou a dle fantazie ozdobíme.

Dobrou chuť!

¡Buen provecho!

Podrobné info:
Počet porcí1 porce
Čas přípravy45 min

Autor:
Iveta Míková

    zavřít okno