Pažitka
Název:

Paštika z uzené makrely


Paštika z uzené makrely


Ingredience:
Ingredience:
uzená makrela zbavená kostí200 g
malá chilli paprička1 ks
česnek1 stroužek
lístky koriandru3 lžíce
zakysaná smetana150 g
malá červená cibule1 ks
šťáva z limetky2 lžíce
sůl dle chuti
pepř špetka
Postup přípravy:

Když jsem byla malá, rodiče občas koupili uzenou makrelu - zabalenou v pergamenovém papíře. Doma jsme jí pak jedli k večeři s chlebem a obírali jí od kostí a jedli rukama. Byla jsem zamaštěná až za ušima a pamatuju si, že mi tak v půlce porce přestala vždycky chutnat. Byla na mě tak nějak suchá. V dospělosti jsem jí pak moc nevyhledávala, až jí jednou manžel (tehdy ještě jen nastávající) koupil a připravil mi z ní pomazánku. Od té doby se makrele už vůbec nebráním. 

Pokud i vám uzená makrela samotná přijde moc obyčejná a suchá, zkuste tuhle rybí paštiku. Je příjemně sytá, lehce pálivá (tedy chci říct, že je tak pálivá, jak moc pálivou papričku do ní použijete, já jsem srab a místo chilli používám čerstvou feferonku) a úplně nejlepší je s čerstvým bílým pečivem. 

Rybu zbavíme kůže a maso rukama rozdrobíme na kousky, kosti odstraníme. Rybu vložíme do misky. Chilli papričku zbavíme semen a nasekáme nadrobno a přidáme k rybě. Česnek prolisujeme do misky a přidáme i nasekaný koriandr a zakysanou smetanu. Vidličkou promícháme do hladka. V původním receptu radí směs rozmixovat, ale já to nedělám. 

Cibuli oloupeme a nakrájíme na jemno a společně s limetkovou šťávu přidáme k masové směsi. Osolíme, opepříme a promícháme. Vložíme do lednice na minimálně dvě hodiny (paštika ztuhne a nebude tak měkká).

Podáváme s chlebem, vekou nebo opečeným toustem a čerstvou zeleninou.

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy15 min

Autor:
Marcela Prachařová

    zavřít okno