Pažitka
Název:

Pastináková polévka

bezlepkový recept


Pastináková polévka


Ingredience:
Ingredience:
pastinák520 g
brambory520 g
sušené hříbky20 g
zeleninový vývar1400 ml
kmín1 lžička
majoránka2 lžičky
bobkový list3 ks
nové koření6 kuliček
pepř10 kuliček
miso pasta nebo zeleninový bujón4 lžičky
Postup přípravy:

Velmi jsme si oblíbili krémové polévky. Jejich příprava je náramně snadná a výsledek je vždy perfektní. Většinou stačí jen 3 suroviny, koření a polévka je na světě. Nejlepší na tom je, že v těchto mixovaných polévkách skryjete zeleninu, kterou Vám třeba vybírají z talíře děti nebo chlapi.

Pastinák je kořenová zelenina podobná petrželi, má ale jemnější a sladší chuť. Proto je velmi vhodný na polévky nebo omáčky. Skvěle chuťově doplní bramborovou kaši, dodá ji "mléčnou" chuť a krémovou konzistenci. Pastinák je bohatší na vitamíny a minerály než mrkev. Obsahuje velké množství vlákniny a je dobrým zdrojem draslíku. 

Jemnou chuť polévky skvěle doplní kvašená zelenina a klíčky.

Hříbky si namočíme do vody alespoň na dvě hodiny. Pokud nemáme sušené hříbky použijeme čerstvé lesní houby (žampióny), které podusíme na cibulce. 

Brambory a pastinák očistíme a nakrájíme na kostičky. 

Všechny ingredience přendáme do hrnce, přidáme koření a zalijeme vývarem (vodou).

Po zavaření vaříme 20 minut. Polévku vypneme, přidáme miso pastu, vyndáme celé koření a rozmixujeme. Ochutnáme a případně dosolíme.

Polévku podáváme posypanou semínky, klíčky a kvašenou zeleninou.

Podrobné info:
Počet porcí6 porcí
Čas přípravy30 min

Autor:
Iveta Ondruchová

    zavřít okno