Pažitka
Název:

Patatas a la riojana, španělská alternativa bramborového guláše


Patatas a la riojana, španělská alternativa bramborového guláše


Ingredience:
Ingredience:
vepřová žebírka (nebo jiné maso, záleží na každém)400 g
menší červená paprika1 ks
menší zelená paprika1 ks
střední cibule1 ks
chilli paprička1 ks
česnek3 stroužky
mletá sladká paprika1 lžička
brambory (+/- 2 větší brambory na osobu) pár
sušená paprička ñora, typická pro španělskou kuchyni. Je spíš sladká a masitá. Pokd vás napadne nějaká alternativa, experimentujte. pokud seženete
Postup přípravy:

Španělsko má mnoho receptů, kterými se můžeme inspirovat při zdravém vaření. Třebapatatas a la riojana patří mezi recepty, které se dobře uplatní hlavně v zimě, je velmi jednoduchý a třeba v pomalém hrnci se pohodlně připraví (ale i v tom normálním :)). Jedná se o jídlo trochu podobné bramborovému guláši, základ mu ale dávají hlavně papriky. Velmi tradičně se do něj přidává i chorizo, ale to si radši odpustím, leda že by bylo pěkně “casero” (domácí) :)

Příprava v pomalém hrnci:

Žebírka dáme do pomalého hrnce, zalijeme vodou a osolíme (a přidáme ñoru).

Cibulku nakrájíme, zrovna tak nakrájíme obě papriky. Společně s najemno nakrájenou chilli a česnekem osmahneme. Před koncem zaprášíme mletou paprikou a přidáme do pomalého hrnce.

Jako poslední přijdou brambory. Oloupáme je a pak nakrájíme na kousky. Dáme do hrnce a vše necháme pomalit. Na rychlější stupeň asi 4 hodiny, otestujeme.

Nakonec ještě můžeme dozahustit rozmixovanou bramborou a dochutit.

Příprava v normálním hrnci:

Vše je v podstatě stejné, akorát brambory dáme až ve chvíli, kdy bude maso z žebírek měkké. Zahušťování asi nebude potřeba, protože se nám brambory trošku ovaří.

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Pavla Rychtářová

    zavřít okno